Om Cobaea campanulata – den sjældne klokkeranke fra Ecuador. 

Mange kender den skønne violette klokkeranke, Cobaea scandens, og den hvide variant Cobaea scandens ‘Alba’. De er begge blevet vældig populære i danske haver, men ingen af dem er dog vinterhårdføre her i landet. Derfor dyrker man oftest disse klokkeranker som sommerblomster, der sås i det tidlige forår.

I de senere år er flere også begyndt at stifte bekendtskab med den mere hårdføre Cobaea pringlei, der ligeledes har råhvide klokkeformede blomster. Den er endnu lidt svær at skaffe, men vi fandt den selv på et plantemarked i Tyskland, og har nu haft den i haven i et par år. Cobaea pringlei breder sig ved rodskud, så vi har den i en stor krukke og overvintrer den i vores kolde drivhus. På den måde undgår man uønsket spredning. Men den kan også trives på en beskyttet plads i haven. De første år gerne med lidt vinterdækning.

I forbindelse med en artikel om klokkeranker her på Havefokus fandt vi interesse for Cobaea-slægten, hvor der faktisk findes omkring 20 arter. Nogle er meget sjældne og udrydningstruede.

Cobaea campanulata indsamlet og registeret

Cobaea campanulata i Ecuador
Vildtlevende Cobaea campanulata ved Rio Palenque Field Station i Ecuador. Foto: Alan Prather, 2004.

En af arterne er Cobaea campanulata, der er hjemmehørende i Ecuador. Tilbage i 1836 indsamlede den skotskfødte botaniker og naturforsker George W. Barclay et eksemplar nær kystbyen Atacames i Esmeraldas provinsen.

Allerede i 1833 blev G. W. Barclay ansat som gartner og botaniker ved den kongelige botaniske have Kew Gardens nær London, og officielt udsendt fra Kew var Barclay med ombord på skibet HMS Sulphur, der i 1836-42 gennemførte en opmålingsekspedition i Stillehavet. Det var på denne rejse, at Barclay indsamlede og registrerede arten.

William Botting Hemsley
William Botting Hemsley (1843-1924), engelsk botaniker. Foto Det kgl. Bibliotek

Det indsamlede materiale blev deponeret på British Museum, men senere udlånt til Kew Gardens, hvor Cobaea campanulata i 1880 blev beskrevet af den engelske botaniker og plantesamler William Botting Hemsley (1843-1924). Han publicerede sin artikel om Cobaea-arter i det engelske tidsskrift The Garden: an illustrated weekly journal of gardening in all its branches, nr. 17, s. 352-353, 1880.

Fra 1860 og størstedelen af sit liv arbejdede Hemsley som gartner og botaniker ved Kew Gardens.

Barclays indsamlede materiale findes endnu bevaret i det naturhistoriske museum i London. Flere gange er materialet blevet gennemgået – senest af Alan Prather i 1995.

Det accepterede botaniske navn for den omtalte art er nu: Cobaea campanulata Hemsl. Den er synonym med: Rosenbergia campanulata. Se Kew Gardens registrering af arten her.

Kun fire kendte bestande af Cobaea campanulata

Udbredelse af Cobaea campanulata
Udbredelse af Cobaea campanulata i Ecuador. Tegning: BioWeb Ecuador.

Cobaea campanulata er på den internationale organisation IUCN’s rødliste over truede arter.

World Conservation Union eller IUCN er en uafhængig international organisation, hvis formål det er at fremme bevarelse og bæredygtig udnyttelse af de naturlige ressourcer. IUCN blev oprettet i 1948 og har sit hovedkvarter i den schweiziske by Gland.

Ifølge Libro rojo de las plantas endémicas del Ecuador 2000 er der nu kun fire kendte bestande af arten. De findes alle i det nordvestlige Ecuador. En af bestandene er i fare for udrydelse på grund af oversvømmelser fra Palenque floden.

Frø til Cobaea campanulata

Efter gode erfaringer med både C. scandens og C. pringlei, syntes vi, det kunne være spændende at dyrke en af de mere sjældne klokkeranker. I foråret fik vi kontakt til en klokkeranke-entusiast i England, og han ville gerne dele lidt af sine frø til den sjældne Cobaea campanulata. Han beklagede, at frøene var nogle år gamle, og at han ikke vidste, om spiringsevnen stadig var intakt.

Men fra England kom snart en pose med 10 frø. Vores gode haveven Ege Bech fik en lille portion, og vi såede selv resten.

Den 15. marts blev frøene sået i let fugtet så- og priklejord, og de små potter blev stillet lyst ved 20-22 grader. Den 28. marts begyndte den første spire at titte frem. Desværre var der kun ét frø, der spirede hos os, og ingen hos Ege. Men vores lille spire blev ret hurtigt til en fin plante.

18. maj flyttede vi planten ud i drivhus, hvor den blev afklimatiseret over en uges tid. Herefter blev den plantet ud i en krukke på terrassen på en lun plads med rigelig sol. Maj måned var jo ekstraordinær solrig og lun, og det var uden tvivl godt for planten.

Så snart planten var stor nok, tog vi nogle stiklinger, der blev sat i ren kokosjord. Vi anvendte en overskåret plastflaske, der holder på fugtigheden og fungerer som drivhus. Ret hurtigt slog stiklingerne rod og blev plantet om i så- og priklejord. Den 23. juni kunne vi aflevere en pottet plante til Ege Bech. På den måde har vi nu én “sikkerhedskopi”, men flere stiklinger er på vej.

Verificering af arten

Sidst i juni var vores plante blevet mere end 2 meter høj og havde sat en del blomsterknopper. Den 1. juli sprang den første blomst ud. Men vi blev lidt overraskede over blomsten, for på internettet havde vi set nogle få fotos af en meget lysegrøn blomst med svage rødlige striber. Den første blomst på vores plante havde noget kraftigere rødlige aftegninger.

For at være sikker på arten kontaktede vi den amerikanske forsker Alan Prather, Ph.d., der er associate professor ved Michigan State University. Alan Prather er direktør for universitets herbarium og har forsket en del i Cobaea-slægten.

Prather fik nogle billeder tilsendt og var vældig interesseret i planten. Netop på grund af farven var han i første omgang usikker på, om der var tale om Cobaea campanulata. Men efter at have fået flere detaljebilleder var han sikker. Alan Prather vendte tilbage med besked om, at der uden tvivl er tale om Cobaea campanulata. Om det danske klima eller jordbundsforhold spiller ind på blomstens farve ved vi endnu ikke. Men vi vil holde øje med, om der sker ændringer i løbet af sommeren.

Blomsten på Cobaea campanulata

Cobaea campanulata i blomst
Cobaea campanulata i blomst

Cobaea campanulata er en kraftigtvoksende klokkeranke som de øvrige, men de klokkeformede blomster er noget anderledes end på de kendte arter C. scandens og C. pringlei.

Blomsterne på C. campanulata er mindre – ca. 5 cm lange – og nærmest limegrønne med rødviolette striber på klokken. Blomsten er rigtig køn og spændende, men falder lidt i med løvet.

Vi vil forsøge med håndbestøvning for at se, om det kan lykkes at få den sjældne Cobaea campanulata til at danne frøstande.

Vi har tidligere haft succes med håndbestøvning af både C. scandens og C. pringlei, så det bliver spændende, om det også vil lykkes med den nye ven i haven. Under alle omstændigheder vil vi forsøge at overvintre planten frostfrit.

Opdatering september 2018

Via dette link kan du læse fortsættelsen af historien om vores Cobaea campanulata. Det er lykkedes at håndbestøve og få frø.

6 kommentarer til “Cobaea campanulata – en sjælden klokkeranke fra Ecuador

    • Ole Jespersen siger:

      Hej. Jeg har desværre ikke frø til salg. Cobaea campanulata findes kun i den grønlige. Cobaea scandens findes i violet og hvid. Det er måske dem, du tænker på. Der kan frø købes i foråret i plantecentre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *