Cobaea campanulata blomst
Bestøvet Cobaea campanulata blomst. Fotos: Ole Jespersen. Klik på fotos for større udgave.

Tilbage i juli skrev vi en artikel om vores oplevelser med den sjældne klokkeranke, Cobaea campanulata, der er hjemmehørende i Equador. Har du ikke læst første del af historien, kan du med fordel gøre det via linket til artiklen her.

I modsætning til den almindelige klokkeranke, Cobaea scandens, der fås med hvide eller violette blomster, har Cobaea campanulata limegrønne blomster med rødviolette striber på klokken.

Vi havde skaffet frø fra England, og trods meget lav spiringsprocent lykkedes det at få en enkelt plante i gang. For at have backupplanter tog vi stiklinger af den i løbet af sommeren.

Men vi ville selvfølgelig også gerne prøve at lave egne frø, for på den måde at kunne lave nye planter til foråret, hvis det ikke lykkes at overvintre planterne.

Cobaea campanulata med frøstande

Cobaea campanulata frøstande
Umodne frøstande på Cobaea campanulata.

I løbet af den exceptionelt lange og varme sommer i år har vores Cobaea campanulata blomstret rigtig meget. Faktisk har den været mere blomsterrig, end vi kender det fra de to øvrige klokkerankearter, Cobaea scandens og Cobaea pringlei, som vi også har i haven.

De mange blomster har givet rig mulighed for at eksperimentere med håndbestøvning. I naturen bestøves de forskellige Cobaea-arter primært af kolibrier eller flagermus. Derfor er man under danske forhold nødt til at hjælpe naturen lidt på vej med bestøvring.

Rent praktisk har vi at par gange om dagen kontrolleret planten og med en lille pensel bestøvet det blomster, der var klar til det.

Håndbestøvringen resulterede i en del frøstande, hvor de fleste stadig vokser og endnu er umodne. Men blandt de ældste frøstande er der få, som begynder at modne, og vi har netop høstet den første.

Cobaea campanulata åben frøstand
Åbnet frøstand fra Cobaea campanulata, der indeholder seks frø.

Frøstandene på Cobaea campanulata indeholder seks frø, der sidder parvis på tre sider.

Således er frøstanden langt mindre og indeholder færre frø end hos den almindelige klokkeranke, Cobaea scandens. Se disse frøstande i artiklen om såning af klokkeranke via linket her.

Nu må vi så vente på, at flere frøstande modner, så vi kan lave de første spiringstests. De bliver ganske interessant at finde ud af, om frøene fra denne sjældne klokkeranke også bliver spiringsdygtige i Danmark.

Måske første gang i Danmark?

Måske er det første gang, at arten dyrkes i Danmark, men vi vil meget gerne i kontakt med andre, hvis nogle skulle have erfaring med eller viden om Cobaea campanulata. Vi har været i forbindelse med sektionsleder for Botanisk Have i København, professor Ole Seberg, der ikke har kendskab til arbejde med arten i Danmark.

Men som nævnt i vores første artikel om Cobaea campanulata, har vi fået stor hjælp fra den amerikanske forsker Alan Prather, Ph.d. Han er associate professor ved Michigan State University, direktør for universitets herbarium og har forsket en del i Cobaea-slægten.

3 tanker om “Cobaea campanulata med frø i Danmark

  1. Else Schiønning siger:

    Hej Ole- det er super spændende at følge arbejdet med Cobaea campanulata. Glæder mig til at følge med i det videre forløb. Else

  2. Ege siger:

    Min plante har et hav af blomster nu og jeg har fundet den første frøkapsler. Bruger din metode med bestøvning via pensel. Håber at frøene modner da min jo er i drivhuset, hvor der kommer varme på. Tak for denne fine plante.
    Du har har ret mht blomstre rigdom, samt den starter tidligere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *