Om vores første møde med Cobaea pringlei og glæden ved at lave egne frø.

Den almindelige klokkeranke, Cobaea scandens, er gennem årene blevet vældig populær. Men den spændende slyngplante med violette eller hvide blomster er desværre ikke vinterhårdfør her i landet. Med lidt held kan den overvintre ved 7-10 grader C, men de fleste vælger ganske givet at så den som sommerblomst hvert år.

Cobaea pringlei i blomst
Den hårdføre Cobaea pringlei i blomst. Foto: Ole Jespersen.

Imidlertid findes der også en mere hårdfør klokkeranke, Cobaea pringlei, der desværre endnu ikke er så udbredt i Danmark. Men der er en spirende interesse for den, kan vi høre rundt omkring i havekredse.

Første gang, vi stiftede bekendtskab med Cobaea pringlei, var for nogle år siden hos vores gode havevenner Ege og Bernd, der havde købt den på et plantemarked i Tyskland. I deres skønne have “Eges Have” er planten godt etableret ude i et bed og slynger sig hvert år op ad et hegn.

Da vi i foråret 2017 var til plantemarked i Tyskland og fandt den hos en forhandler, måtte vi selvfølgelig også have den hårdføre klokkeranke med hjem (Du kan læse om vores tur via dette link). Det spændende plantebekendtskab har inspireret til denne artikel.

Cobaea pringlei

Cobaea pringlei er hjemmehørende i Mexico og opkaldt efter den amerikanske botaniker og opdagelsesrejsende Cyrus Guernsey Pringle (1838-1911). I 1903 indsamlede han planten nær Monterrey i Mexico.

Cyrus Pringle
Cyrus G. Pringle (1838-1911). Foto: The Pringle Hebarium

Cobaea pringlei har råhvide til cremefarvede klokkeformede blomster, der er lidt slankere og næsten kønnere end hos den hvide almindelige klokkeranke. Stilkene er smukt rødlige. C. Pringlei bliver 5-7 meter høj, og når den er godt etableret, breder den sig en del. Det er dog ikke værre, end at nye udløbere let kan graves op. Planten skal have noget at vokse op ad, men griber selv fast med slyngtrådene.

C. Pringlei trives bedst på et beskytte voksested med let fugtig og veldrænet jord. Det er vigtigt, at klokkeranken står i læ, for de sprøde stilke knækker let i vinden. Planten er hårdfør til omkring -10 grader C. Så det er en god idé at vinterdække den, i hvert fald det første år. Det er også muligt af dyrke C. pringlei i en stor krukke. Så kan krukken stilles beskyttet fx i et koldt drivhus om vinteren.

Med den første frost visner planten helt ned, og den viser sig først igen ret sent hen i maj måned, så man skal lige huske at markere stedet, hvis planten står i et bed.

Vores erfaring med Cobaea pringlei

Cobaea pringlei i knop
Hen på sommeren begyndte vores Cobaea pringlei at sætte knopper og danne blomster.

Nå, men vi fik vores nye hårdføre Cobaea med hjem fra Tyskland og satte den beskyttet i drivhuset. Da der ikke længere var risiko for frost, plantede vi den ud i en stor krukke. Her fik den støtte af tre 3 meter høje bambusstokke. I løbet af kort tid fik planten godt fat, og hen på sommeren begyndte den at blomstre med de kønneste råhvide blomster. Blomstringen fortsatte lang hen på efteråret, så vi havde stor glæde af den på terrassen.

Bambuspindene på 3 meter var naturligvis ikke høje nok, så i år må vi finde på noget andet, der er højere. Måske er det i år, vi skal plante den ud i et bed, men omvendt pynter den imponerende hurtigløber også i en krukke på terrassen ved huset.

I naturen bestøves Cobaea pringlei af flagermus. Vi syntes, at det kunne være lidt sjovt at håndbestøve nogle blomster, og det lykkedes fakstisk at få to til at danne frøkapsler. Lige inden frosten var de lysebrune og næsten modne. Vi plukkede de to frøkapsler af og lagde dem til tørre indendørs.

Tre stadier af blomst på Cobaea pringlei
Tre stadier af den smukke blomst på Cobaea pringlei. Fotos: Ole Jespersen.

Omkring juletid var frøkapslerne tørre, åbnede sig og indeholdt de fineste brune og tilsyneladende modne frø. Sidst i januar lavede vi så en lille spiretest, og sørme om ikke nogle af frøene spirede. Så det lykkedes faktisk at lave spiredygtige frø på vores etårige plante. Derfor såede vi lidt flere frø, og nogle af dem begynder at spire nu.

Frøene blev sået på samme måde som vi gør med den almindelige klokkeranke. Det kan du læse om i indlægget her: Læs om såning af Cobaea scandens – den almindelige klokkeranke

Nu bliver det så spændende at se, om klokkeranken i krukken har overlevet i drivhuset og bryder frem igen i år. Ellers har vi forhåbentlig nye planter på vej.

Opdatering 1. marts 2018:
Der har været stor interesse for at finde Cobaea pringlei. Jeg har i dag set den på programmet hos to tyske gartnerier: Gärtnerei Staudenfan – og Gärtnerei Hügin. Begge steder er prisen 12 € for en plante.

Engelske Brighton Plants nursery får den tilsyneladende også senere på året.

Opdatering 20. februar 2024
Tilsyneladende har de nævnte leverandører ikke længere Cobaea pringlei frø eller planter, så jeg ved desværre ikke, hvor de kan skaffes i år.

9 kommentarer til “Cobaea pringlei – den hårdføre klokkeranke

 1. Hanna Maria Clement siger:

  Hej Ole, tak for artiklen om Cobaea pringleii.
  Jeg hørte om den via Fb siden stauder, hvor Ege fortalte om den.
  Bestilte så 3 eks ( også til en veninde),hos Staudenfan, på foranledning af jeres henvisning.
  Fik dem så her for 14 dage siden og de to gror fint herinde i min havestue. Den tredie er ikke kommet op endnu, men jeg er optimistisk. Jeg prøver at plante den ene ud i haven når d bliver lunere, tænker maj måned. Den anden vil jeg have i en krukke og sætte i drivhus om vinteren. Hvordan har jeres klaret sig denne vinter hvor frosten har været hård?
  De bedste hilsner fra Hanna Maria

  • Ole Jespersen siger:

   Hej Hanna Maria
   Vores Cobaea pringlei har klaret det fint. Vi har to i krukker, som overvintrer i vores kolde drivhus.
   Ege har en, som er plantet ude.

   Vh Ole

 2. susanne teglborg siger:

  Hejsa Ole,
  Jeg ved ikke om du overhovedet er på siden mere, men jeg leder efter den fine Cobaea Pringlei som du her viser så flot. Har søgt på diverse hjemmesider i ind og udland, uden det store held. Varianten af hvid jeg kan finde er Alba. Men Pringlei har et andet løv som jeg har på min lilla udgave af samme klokke ranke. Håber du har lyst til at dele en ny mulighed for at købe frø. på forhånd tak. Susanne Teglborg

  • Ole Jespersen siger:

   Hej Susanne
   Jeg ved desværre ikke, hvor det er muligt at købe frø til Cobaea pringlei i år. Dem jeg i sin tid henviste til, har dem ikke længere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *