For år tilbage sad vi klistrede til fjernsynet for at se den pensionerede chefgartner Harry Dodson genskabe en victoriansk køkkenhave i en walled garden ved Chilton Lodge i det engelske grevskab Berkshire. Det var det britiske TV-selskab BBC, der i 1987 fortalte historien i serien “The Victorian Kitchen Garden”. Siden blev serien udgivet på DVD.

I serien var forfatter Peter Thoday en fremragende vært og fortæller. Hør ham fortælle om baggrunden for serien via dette link.

Harry Dodson i den victorianske køkkenhave
Harry Dodson i den genskabte victorianske køkkenhave. Foto: Adrian Cable, Wikimedia.

Ny serie om den victorianske blomsterhave

I 1991 fulgte TV-holdet op med serien “The Victorian Flower Garden”, hvor man i otte afsnit så Harry Dodson arbejde med at genskabe en victoriansk blomsterhave blandt andet med opvarmede væksthuse og eksotiske planter. Denne skønne serie har vi netop genset på YouTube, og det gav anledning til en lille omtale af Dodson og TV–serierne. Selvom serierne har nogle år på bagen, er de stadig absolut seværdige. Og hvor der det skønt at se udsendelser fra en tid, hvor der var tid til at dvæle ved detaljerne. Ingen hurtige klip fra det ene til det andet, som nutidens TV efter vores mening ofte lider under.

Harry Dodson

Chefgartner Harry Dodson
Harry Dodson (1919-2005) i et af sine elskede drivhuse.

Harry James Dodson blev født i 1919 i Byfleet i Surry som søn af en gartner. Da Harry var seks år gammel, døde faderen, og sammen med sin mor og bror flyttede Harry nu til Selborne estate i Blackmoor, Hampshire, hvor bedsteforældrene boede og onklen Fred Norris var chefgartner.

Tidligt fik også Harry haveinteresse, og før han som 14-årig forlod skolen, var han allerede en habil gartner. Han begyndte nu som “garden boy” hos sin onkel og kom i gartnerlære. Siden arbejdede han i haver som Stansted Park i Hampshire, Ashburn Place i Sussex og Nuneham Park i Oxfordshire.

I 1947 fik Harry Dodson job som head gardener hos familien Ward ved Chilton Foliat nær Hungerford, og som kun 27-årig var han en af landets yngste chefgartnere.

I en menneskealder arbejdede Harry Dodson for familen Ward. Han stod for at passe haveanlægget med både køkkenhave, blomsterhave, skærehave og park. Men i 1980’erne var det ikke længere rentabelt for familen at drive den store køkkenhave. Ejerne tilbød i stedet, at Harry Dodson uden beregning kunne leje den muromkransede have og der drive kommercielt gartneri. Og det gjorde Harry i en årrække.

TV-stjernen Dodson

I 1984 ændrede livet sig for Harry Dodson. Da blev både Dodson og hans walled garden opdaget af Jennifer Davies, fra det engelske TV-selskab BBC. Hun var i gang med at researche til en serie om victoriansk havearbejde, og med Dodson fandt Jennifer Davies både den ønskede have og en gartner, der kunne fortælle og vise havearbejde som i victorianske periode. Ganske vist var Harry Dodson ikke selv udlært i perioden, men han havde haft læremestre, der havde stort kendskab til netop denne havekunst.

I årene efter optog man serien The Victorian Kitchen Garden, der i 13 afsnit fortalte om det store arbejde med at genskabe en victoriansk køkkenhave i den muromkransede have ved Chilton Foliat.

I 1989 var Dodson med i serien The Victorian Kitchen, hvor man i otte afsnit så gartneren dyrke de råvarer, som den pensionerede chefkok Ruth Mott skulle bruge til de victorianske retter.

I 1991 blev det så til de otte afsnit i serien The Victorian Flower Garden, hvor Dodson som omtalt genskabte den victorianske blomsterhave.

Harry Dodsons sidste TV-serie blev The Wartime Kitchen and Garden, der blev vist på BBC i 1993. Her beskrev og demonstrerede han sammen med kokken Ruth Mott havearbejde og det engelske køkken under anden verdenskrig.

Som 85-årig døde Harry Dodson i 2005.

Bøger af Harry Dodson

I samarbejde med Jennifer Davies udgav Harry Dodson i 1988 bogen “The Victorian Kitchen Garden Companion”.

I 1992 fulgte de op med “Harry Dodson’s Practical Kitchen Garden: Personal Guide to Growing Vegetables and Fruit”. Begge blev udgivet på forlaget BBC Books.

Se serien om den victorianske blomsterhave

Har du også lyst til at se eller gense serien on den victorianske blomsterhave, kan du finde den på YouTube via nedenstående links.

Afsnit 1
Afsnit 2
Afsnit 3
Afsnit 4
Afsnit 5
Afsnit 6
Afsnit 7
Afsnit 8

2 kommentarer til “Den victorianske blomsterhave og Harry Dodson

 1. Mette Marie Ørbæk Andreasen siger:

  Kære Lene og Ole
  Så fin en blog i har. Spænden og velskrevet historier Skønne skønne billeser
  Glæder mig til følge jeres blog.
  De bedste havehilsner Mette

  • Ole Jespersen siger:

   Tak Mette
   Desværre har vi ikke haft så meget tid til bloggen på det seneste. Men mon ikke det kommer igen snart, når haven lukker ned.
   Mange hilsner
   Lene og Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *