Den første danske rosenbog fra 1855 kan nu downloades via Det kgl. Biblioteks hjemmeside.

Kugleformet rose i Skjoldagers rosenbog
Kugleformet rose. Illustration i Skjoldagers rosenbog.

Rosens kulturhistorie går langt tilbage i tiden – måske længere end nogen anden forædlet plante.

Den ældste danske skriftlige kilde om roser er Henrik Harpestrengs læge- og urtebog fra det 13. århundrede. Men den første danske egentlige rosenbog blev udgivet i 1855 af Laurits Henrik Skjoldager, der var slotsgartner hos enkedronning Caroline Amalie på Sorgenfri Slot.

Skjoldagers rosenbog er en dansk bearbejdelse af William Pauls engelsksprogede bog The Rose Garden fra 1848. Skjoldager tilpassede bogen danske forhold i samarbejde med Julius August Bentzien (1815-1882), der var gartner for Selskabet til havedyrkningens fremme (Det kgl. danske haveselskab).

Den danske titel og undertitel er:
Rosengartneren eller fuldstændig Anvisning til Dyrkning af Roser, paa Friland og i Potter samt til et Udvalg af de bedste Sorter / en Bearbeidelse af Pauls Rosegarden afpasset efter danske Forholde ved Bentzien og Skjoldager.

Bogen er på 320 sider og illustreret med få sort/hvide stregtegninger. Den gennemgår blandt andet rosens historie, dyrkning og vækstbetingelser, beskæring, drivning og formering. Bogens anden del gennemgår en lang række af tidens rosensorter. Alt i alt en ganske interessant bog om roser i første halvdel af 1800-tallet.

Den ældste rosenbog findes i Det kgl. Bibliotek

Okulation af roser
Skjoldagers rosenbog beskriver, hvordan man okulerer roser.

Det kongelige Bibliotek har en stor samling af antikvariske havebøger. Nogle kan lånes hjem, mens andre kan udlånes til læsesalsbrug på lånerens lokale bibliotek. De ældste og mest sjældne kan kun ses i læsesalen på Det kgl. Bibliotek i København. Men biblioteket arbejder intenst på at digitalisere og tilgængeliggøre den ældste del af samlingen til brug online.

For få dage siden blev Skjoldagers rosenbog tilgængelig til download via Det kgl. Biblioteks database. Det er nu muligt at downloade bogen ganske gratis og læse den i ro og mag hjemme på computeren.

Download Skjoldagers rosenbog som pdf-fil via dette link

Bemærk, at der findes to udgaver til download. Den ene er scannet i farver, mens den anden er scannet i sort/hvid. Den sidstnævnte udgave er søgbar. Da bogen er trykt i sort/hvid kan det anbefales at downloade den søgbare udgave.

På denne side har vi lavet en liste med links til en lang række andre spændende antikvariske havebøger fra Det kgl. Bibliotek..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *