Tidligere på året var vi på besøg i Lissy og Elmer Aagesens smukke have i Hinnerup ved Aarhus. Der så vi det skønne nye tempeltræ, Ginkgo biloba ‘Yellow Mellow’, som Elmer havde købt ved årets plantemarked i Geografisk Have i Kolding. Han havde da allerede løftet sløret for indkøbet med et opslag og foto på Facebook.

‘Yellow Mellow’ er en helt usædvanlig ‘variegata’ sort med hvidgult løv med grønne striber. Væksten er søjleformet, og denne dværgform af Ginkgo ender med at blive et slankt træ på cirka to meters højde.

Ginkgo biloba 'Yellow Mellow'
Ginkgo biloba ‘Yellow Mellow’ har det skønneste stribede løv. Fotos Ole Jespersen.

‘Yellow Mellow’ blev fundet af den hollandske planteskole van Aart Boomkwekerijen i Oudenbosch og var en mutant af Ginkgo biloba ‘Tremonia’. Van Aart opformerede ‘Yellow Mellow’ og præsenterede den i 2014 på den internationale gartnerimesse Groot Groen i Holland. Siden har sorten vundet stor anerkendelse og er vel en af de mest iøjnefaldende Ginkgoer. Den trives i fuld sol og er vinterhårdfør til -25 grader.

I Aagesens Have forelskede vi os lidt i det smukke dværgtræ, og da vores have er ikke så stor, kigger vi altid efter noget, som ikke bliver for stort og dominerende. Umiddelbart kunne vi ikke finde ‘Yellow Mellow’ til salg i Danmark, så vi måtte på jagt i udlandet. Flere steder var den udsolgt, men det lykkedes at finde sorten hos et fransk gartneri med webshop. Vi har før fået planter sendt fra udlandet, men ikke fra Frankrig, så vi var spændte på, om planten kunne holde til den lange transport.

Vi bestilte og betalte et træ i 5 liters potte (80-100 cm), men gartneriet meldte tilbage, at det desværre var udsolgt i den størrelse. De sendte i stedet et træ i 3 liters potte (60-80 cm) og krediterede omgående differencen.

Ginkgo biloba 'Yellow Mellow'
Vores Ginkgo biloba ‘Yellow Mellow’ kom fint emballeret fra den franske planteskole.

I dag kom så vognmanden med den ventede pakke – seks dage efter bestilling. Og det var da med en vis spænding, vi åbnede kassen. Men vi blev glædeligt overraskede. Det spinkle træ var virkeligt godt emballeret med en kokosmåtte over jorden til at holde på både jord og fugtighed, en plastpose tæt om potten og det hele pakket i bølgepap. Da vi pakkede planten ud, var jorden stadig fugtig og løvet fint og spændstigt.

Fin kokosmåtte over jorden på Ginkgo biloba 'Yellow Mellow'
Der var en fin kokosfibermåtte over jorden på vores nye ‘Yellow Mellow’. Måtten holdt på både jord og fugtighed.
Ginkgo biloba 'Yellow Mellow'
Ginkgo biloba ‘Yellow Mellow’ var i fin stand og spændstig trods den lange rejse fra Frankrig.

Nu lader vi lige det skønne træ stå lidt i potten, inden det bliver plantet ud på en rigtig god plads i haven. Alt i alt en god oplevelse at købe et sjældent træ helt i Frankrig.

9 kommentarer til “Ginkgo biloba ‘Yellow Mellow’ – ny beboer i haven

  • Ole Jespersen siger:

   Hej Lisbeth. Tak for de pæne ord. Ja med små byhaver må vi kigge efter noget, som ikke bliver for stort.
   Bedste hilsner Ole

 1. Lønbæk Planteskole siger:

  Det ser ud til at være en af de bedste brogede Ginkgo, jeg har set til dato: Sund og frodig.
  Kokosmåtten bruges til at holde på fugten i planteskolen og kokos forhindrer ukrudtsfrø i at spire i potten. Bruges også i DK mange steder.
  Jeg håber at få tid til at besøge flere haver i det nye år. Aagesens står højt på listen.
  Hilsen
  Anne Marie

 2. Birgit Bensmann siger:

  Hallo, ich habe Interesse an einem Ginkgo Jellow Mellow Bäumchen. Gibt es Ihre Webseite auch in deutsch? Wie teuer ist so ein Bäumchen und senden Sie auch nach Deutschland? Wie teuer wäre dann das Porto.?
  Herzliche Grüße Birgit Bensmann aus Essen / Ruhrgebiet

 3. Anni Møgelberg siger:

  Hej Ole Jespersen
  Vi har netop været på jagt efter en ginkgo biloba yellow mellow, da vi også har en lille have. Vi kan ikke finde den herhjemme og vil derfor høre, om vi kan få web adressen til den franske planteskole, som du købte fra.
  Med venlig hilsen
  Svend og Anni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *