Vi holder sen ferie i år, og i uge 34 gik turen til Sjælland og Fyn, hvor vi havde planlagt besøg hos gode venner, kulturelle oplevelser og selvfølgelig nogle skønne haveoplevelser.
Overdam Planteskole

Som indledning gik turen til Nordsjælland, hvor vi for første gang besøgte den anerkendte Overdam Planteskole ved Hørsholm. Planteskolen har speciale i græsser, som de hvert år producerer mere end 65.000 stk. af – fordelt på ca. 150 sorter. 15-20 procent af produktionen går til eksportmarkedet, mens resten sælges til planteskoler i Danmark, til private haveejere og til større park- og haveanlæg.
Overdam Planteskole er landets største med fokus på græsser, og de har udviklet syv egne sorter, blandt andet en brogetbladet havesandrør, Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’, der siden 1981 er blevet udbredt over hele verden. Indehaveren Poul Petersen, der er anden generation, fortalte, at det blandt andet er denne sort, der har sikret planteskolen succes gennem mange år. Overdam Planteskole blev grundlagt i 1943, og den 23. august i år fejrede man 75-års jubilæum.

Planteskolen dækker ca. 14.000 kvadratmeter og rummer blandt andet fem udstillingshaver, hvor man kan lade sig inspirere til græsser i haven. En af ‘haverne’ er helliget en samling af mere end 70 forskellige sorter af elefantgræsser. Nogle af sorterne har stået på stedet siden 1997 og har fået lov til at udvikle sig urørt af fx spade. Derfor kan man se, hvordan græsserne udvikler sig med tiden og dermed få et rigtigt godt grundlag for at vælge sorter til egen have.
Overdam Planteskole har også et fint udvalg af stauder, og ud over et par spændende græsser måtte vi have en Mukdenia rossi ‘Crimson fans’ (Ahornblad) med hjem. Denne sort får de smukkeste røde høstfarver.
Flere haveoplevelser på Fyn
Efter et par skønne dage i Nordsjælland gik turen videre til Odense. Her fulgte et par dage med museumsbesøg og andre kulturelle oplevelser i byen. Blandt andet var det spændende at finde information om Det Ny H.C. Andersens Hus, der skal stå færdigt i 2020 og designes af det verdensberømte japanske arkitektfirma Kengo Kuma & Associates i samarbejde med Cornelius Vöge og landskabsarkitekter Masu Planning.
Det er et fantastisk projekt, hvor arkitektur og et enestående haveanlæg integreres totalt. Som den største bidragsyder donerer A.P. Møller Fonden 225 millioner kroner. Augustinus Fonden bidrager med 20 millioner og Odense Kommune med 60 millioner kroner.
De Japanske Haver

Fra Odense gik turen mod Nørre Broby, hvor vi så De Japanske Haver. Det imponerende haveanlæg er skabt af anlægsgartner Peter Dalsgaard og hans hustru Anne Dalsgaard, der er uddannet havebrugskandidat med ph.d. i jordfysik.
I mere end 20 år har Peter Dalsgaard interesseret sig for den japanske havekultur. Han har blandt andet studeret på universitetet i Kyoto og arbejdet for en japansk havedesigner. På sin første rejse til Japan i 2003 blev Anne smittet med den samme begejstring for den japanske kultur.
Da parret i 2000 købte ejendommen, var det allerede planlagt, at haven skulle laves om til en inspirationshave i japansk stil, men i 2005 besluttede de, at haveanlægget skulle åbnes for publikum.

De Japanske Haver rummer seks forskellige haver: Livets Have, Meditationshaven, Udsigtshaven, Vandrehaven, Tempelhaven og Gårdhaven – hver med sin unikke symbolik og design. Det vil føre for vidt at gennemgå haverne her, men gør dig selv en tjeneste og se stedets hjemmeside. Den er et besøg værd og fortæller om detaljeret i form af tekst, billeder og multimediepræsentationer om de enkelte haver. På stedet er der også butik med japanske varer samt café – naturligvis med japanske retter.
Vi har set flere japanskinspirerede haver i Danmark, men haverne i Nørre Broby er absolut de mest seværdige efter vores mening. Og haverne besøges da også af rigtig mange. Med knap 24.00 betalende gæster blev 2017 et rekordår for De Japanske Haver. Har du ikke allerede set haverne, så kan vi absolut anbefale et besøg. Se mere på stedets hjemmeside: http://dejapanskehaver.dk/
Hos Peter Agger

Efter besøget i De Japanske Haver gik turen videre til Peter Agger i Ungersbjerge ved Haarby. Peter er forhenværende slotsgartner på Gavnø Slot og meget vidende inden for løgblomster. Vi har lært Peter at kende i gruppen Blomsterløget på Facebook og havde lavet en aftale om besøg.
På stedet driver man Agger Vin & Parkgolf – en spændende kombination af vinproduktion og golfbane. I 2011 blev der plantet 4.000 vinstokke, og vingården er nu blandt de største på Fyn. I forbindelse med vingården er der indrettet en vincafé med udsigt vil vinmarken.
Ved siden af vingården er der anlagt baner med i alt 36 huller til parkgolf, som er et japanskudviklet golfspil, der kan spilles af alle.

Vores besøg havde “naturligvis” haverelation, for vi havde en aftale med Peter Agger om at hente lidt tulipanløg – mere om det i en senere artikel. Men nu vi var der, skulle vi selvfølgelig se vinmarker, smage vin og besøge Peters plantesalg. Og der røg da også lidt ekstra i bagagerummet – blandt andet en spændende opstammet Podranea ricasoliana – en rosa trompetblomst, som vi ikke tidligere har stiftet bekendtskab med. Arten er hjemmehørende i Sydafrika og ikke vinterhårdfør i Danmark. Derfor skal den overvintres frostfrit.
Egentlig er Podranea ricasoliana en kraftigtvoksende klatreplante, der under gunstige forhold kan vokse op til 5-10 meter. Men beskæres den kraftigt i efteråret, kan den holdes som en medgørlig opstammet krukkeplante.
Nu var bagagerummet fyldt, og turen gik hjem mod Aalborg.
Spændende tur I har været på, planten kender jeg ikke, men den ser flot ud.
Ja, det var en begivenhedsrig tur, Lisbeth.
Hvor spændende I har været i De Japanske Haver, et rigtig spændende sted. Jeg var der 2. år der var åben for publikum og jeg vil rigtig gerne se stedet igen.
Det skal du gøre, Else. Der er så fint et sted.
Sikke en spændende tur. Tak for den inspirerende beskrivelse. Kh Else
Spændende planter, I fik med hjem. Jeg har den almindelige Ahornblad. Den optræder med lidt forskellige latinske navne, men min (Mukdenia rossii) får gule efterårsfarver. De røde farver på din er lækre.
Jeg holder også meget af både Overdam og De Japanske Haver – der er virkelig megen inspiration. Peter Agger er ny for mig, men ham vender du jo tilbage til 🙂