Siden 1600-tallet har der været tradition for at opkalde udvalgte tulipansorter efter kongelige eller kendte personer, bynavne eller eksempelvis virksomhedsbrands. Også medlemmer af det danske kongehus har navngivet tulipansorter. I 2014 blev en smuk tulipan opkaldt efter H.K.H. prinsesse Marie, men allerede i 2009 var det H.K.H. kronprinsesse Mary, der lagde navn til en ganske særlig sort.

En tulipan til kronprinsessen

Prøvebuket med Kronprinsesse Mary tulipanen
En buket af den nye tulipansort blev sendt til godkendelse hos H.K.H. kronprinsesse Mary. Foto: Peter Agger. Klik på fotos for større udgave.

Siden 1957 har Gavnø Slot hvert forår arrangeret en storslået tulipanfestival, og flere tulipansorter er blevet døbt på Gavnø. I 1982 fik Gavnø eksempelvis sin egen sort navngivet.

I 2006-2007 opstod en idé hos baronesse Helle Reedtz-Thott om at give H.K.H. kronprinsesse Mary sin egen tulipan. Forskellige muligheder var blevet undersøgt, men det blev Gavnøs slotsgartner, Peter Agger, der i begyndelsen af 2008 kontaktede sin gode ven, den hollandske ekspert i løgdrivning Jan Van den Hoek, for at høre, om han havde en ny sort, der ville være velegnet.

I begyndelsen af 1970’erne havde Peter Agger om vinteren arbejdet hos Jan V. d. Hoek med prøvedrivning af nye sorter og drivning til diverse udstillinger, så han havde god kontakt til det hollandske løgmarked.

Mark i Holland med Kronprinsesse Mary tulipanen
Mark med Kronprinsesse Mary tulipanen hos Fluwel i Holland. Foto: Fluwel.

Jan V. d. Hoek fortalte, at hans søn, Jeroen, havde den helt rette tulipan. Sønnen var blevet selvstændig sammen med Eric Breed og Carlos van der Veek og havde grundlagt virksomheden Fluwel. Kort tid efter kørte Agger til Holland for at se på sorten.

Peter Agger fik 40 afskårne tulipaner med hjem, og af disse blev der lavet en smuk buket, som Kronprinsessen fik sendt til Kancellihuset ved Fredensborg Slot til godkendelse. Og den skønne tulipan blev godkendt.

I efteråret 2008 modtog Gavnø 4.000 løg af sorten fra Fluwel. Gartnerne gik nu i gang med at lægge de 2.500 løg i et stort bed ved slottet. Slotsgartner Jacob Jacobsen fik løg til et bed ved Fredensborg Slot, og de resterende løg blev lagt i potter som backup i tilfælde af, at et eller andet ville rasere bedet ved Gavnø.

Kronprinsesse Mary tulipanen døbes

Kronprinsesse Mary ser tulipanbed på Gavnø
Kronprinsesse Mary ved navngivningen af “sin” tulipan i slotshaven ved Gavnø. T.v. Jeroen Van den Hoek, t.h. baronesse Helle Reedtz-Thott. Foto: Peter Agger.

Ved en særlig dåbshøjtidelighed den 4. maj 2009 i forbindelse med åbningen af tulipansæsonen på Gavnø navngav kronprinsesse Mary tulipanen. Blandt de indbudte gæster var den hollandske ambassadør, Niek Peter Van Zutphen, som repræsentant for tulipanens hjemland.

Først blev en blomst stænket med dåbsvand; derefter læste kronprinsessen dåbsritualet højt og underskrev dåbsdokumentet, der var udstedt af Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Hollands kongelige forening for løgproducenter.

Som afslutning blev kronprinsesse Mary forevist det smukke bed med de ca. 2.500 tulipaner, som gartnerne havde anlagt til ære for kronprinsessen. Der blev ikke brug for de pottede løg, så til stor glæde blev de delt ud til deltagende journalister og øverige besøgende på Gavnø.

Efter en registreringsprocedure hos KAVB blev ‘Kronprinsesse Mary’ sorten den 3. juni 2010 optaget i det officielle tulipanregister som ‘Crown Princess Mary’. Producenten er anført som Fluwel.

Om sorten

Kronprinsesse Mary tulipanen
Kronprinsesse Mary tulipanen har smukke kraprøde blomster. Foto: Fluwel.

Kronprinsesse Mary tulipanen er en lav og robust sort på 30-40 cm med dobbelte blomster. Sorten er velegnet til krukker og som blikfang i forkanten af bede.

Farver kan være svære at beskrive eksakt, og farven på den smukke blomst omtales da også både som pink og dyb rosa. Men Peter Agger, er mere præcis i sin beskrivelse:

Den forhenværende slotsgartner anvender Politikens gamle bog “Farver i Farver”, som indeholder et væld af farvetavler. Peter Agger oplyser, at blomsterfarven i hans optik er kraprød. I udgaven fra 1974 er kraprød vist på tavle 10, felt B7.

Kronprinsesse Mary tulipanen kan blomstre med flere blomsterhoveder pr. stilk, men det normale er én blomst.

Kronprinsesse Mary tulipanen kåret som ‘Årets Tulipan’

Hvert år i slutningen af april og i maj kan man på Gavnø opleve Danmarks største og ældste tulipanfestival. I oktober lægger gartnerne enorme mængder af nye blomsterløg i hundredvis af sorter. Bede forandres, nye farver sammensættes – ikke to år er ens.

En ting ligger dog fast: Slotsparkens besøgende kan hvert år stemme på, hvilken sort der skal kåres som ’Årets Tulipan’. I flere år var det Kronprinsesse Mary tulipanen, der løb med sejren.

Løg til Kronprinsesse Mary tulipanen kan købes hos Fluwel i Holland, så længe lager haves. Find siden via dette link.

6 tanker om “Kronprinsesse Mary tulipanen navngivet på Gavnø i 2009

  1. Anja Kallsoy siger:

    Hvordan kan det være man ikke længere kan få Kronprinsesse Mary tulipanen længere ??

    Jeg er helt vild med den – Den er helt vidunderlig, så det er en stor skam

    Mvh
    Anja

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Anja. Det skal jeg ikke kunne sige. Jeg købte løg til den sidste år, så måske den kommer til salg igen, når de forskellige webshops får opdateret deres sider med nyt sortiment. Vh Ole

      • Anja siger:

        Jeg har ellers søgt på den i flere år – Jeg havde nogle løg som desværre er gået til. På et tidspunkt var det ikke noget problem at købe dem på markedet. Men det er lige som om den er blevet forbudt. Så det er da lidt sjovt du har købt dem forrige år
        Jeg vil bade så gerne have den igen. Den er utroligt smuk.

        Tak for dit svar Ole

        Mvh
        Anja

        • Ole Jespersen siger:

          Hej Anja. Det er rigtig trist. Men det hollandske løgfirma Fluwel har valgt at destruere hele lageret af den smukke dobbelte tulipan ‘Kronprinsesse Mary’. Det forklarer, hvorfor den ikke er på webshoppen i år. Sorten er angrebet af tulipanvirus X og vil derfor ikke komme til salg længere. Dermed er der sket det samme som med sorten ‘Prinsesse Marie’ for få år siden. Fluwel oplyser, at sorten ‘Kronprinsesse Mary’ desværre er meget modtagelig for tulipanvirus. Vh Ole

          • Anja siger:

            Okay ?? hvor underligt de ikke kan gøre den resistent over for sygdomme ??

            Mistænkte egentligt det var noget helt andet – Meget trist med den smukke blomst. Nu ærgrer jeg mig meget over at mine løg gik til

            Tak for svar Ole / God sommer ☀️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *