Det blev den dansk forædlede prydæblesort Malus ‘Aros’, der løb med nyhedsprisen og blev Best in Show ved det prestigefyldte engelske HTA National Plant Show, der blev afholdt 20.-21. juni 2017 i Stoneleigh Park, Coventry.

Malus 'Aros' med mørkt løv
Malus sieboldii ‘Aros’ er et unikt prydæbletræ med meget mørkt bordeauxfarvet, næsten sort løv. Foto: Ole Jespersen.

I nyhedskonkurrencen ved HTA National Plant Show uddeler man priser i fire kategorier, hvor Malus ‘Aros’ vandt i kategorien Trees and Conifers. Efterfølgende kårede et enigt dommerpanel træet som ‘Best in Show’.

‘Aros’ er forædlet af Karsten Jensen, der gennem mange år har drevet Arne R. Jensens Planteskole i Ørting ved Odder. Han har altid haft interesse for prydæbler (Malus) og har været kendt for kvaliteten af sine planter. Gennem 20 år har han frøsået prydæbler, og det har givet flere spændende nye sorter, som er sat i produktion.

I 2009 lagde Karsten Jensen mærke til en frøplante, som var ganske speciel. Den blev opformeret og lanceret som Malus sieboldii ‘Aros’ i 2013. ‘Aros’ produceres nu på to danske og en engelsk planteskole. I juni 2017 opnåede sorten EU-sortsbeskyttelse.

Malus sieboldii 'Aros' i blomst
Malus sieboldii ‘Aros’ i blomst. Foto: Horticultural Trades Association.

Malus ‘Aros’ har en slank søjleformet vækst og bliver cirka tre meter højt. Løvet er mørkt bordeaux, næsten sort. I maj blomstrer træet med mørkrosa blomster, der står i smuk kontrast til det mørke løv. Paradisæblerne er 1-2 cm og næsten sorte. De bliver siddende til langt hen på efteråret.

Malus ‘Aros’ er fuldt hårdfør, men hvis den plantes i krukke, bør den stilles frostfrit om vinteren. Planten kan skæres tilbage, hvis man ønsker en større forgrening.

Malus 'Aros' paradisæbler
Malus sieboldii ‘Aros’ får små, men fine mørk-bordeaux, næsten sorte paradisæbler. Foto: Ole Jespersen.

Vores lokale planteskole, Gug Planteskole fik nogle ganske få ‘Aros’ hjem, og i går sikrede vi os et smukt eksemplar til haven. De bliver spændende at følge ‘Aros’ de kommende år.

Malus 'Aros' i potte
Vores nye prydæble, Malus ‘Aros’ er netop hentet hjem fra planteskolen. Foto: Ole Jespersen.

2 kommentarer til “Malus ‘Aros’ – dansk prydæble Best in Show i England

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Lisbeth. Ja, det er et smukt træ. Det bliver spændende at følge det. Jeg må lige kigge nærmere på Maypole også.
      Bedste hilsner Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *