For kort tid siden besøgte vi som tidligere omtalt Formland messen i Herning, hvor vi fik en god snak med en hollandsk udstiller, der laver smukke metalfugle i silhuet. De var så skønne, at vi ikke kunne lade være med at bestille nogle stykker hjem til haven.

Rødhals metalfugl fra Metaldird i Holland
Metalfuglene fra Metalbird er fremstillet i 4 mm cortenstål og vil i løbet af kort tid få en smuk rusten patina. Fotos: Ole Jespersen

Konceptet stammer fra New Zealand

Oprindeligt stammer konceptet fra New Zealand, hvor designer Phil Walters fra Auckland introducerede metalfuglene. Han er fan af Banksy, en engelsk grafittikunstner, og med inspiration der fra ville Walters skabe noget, som kunne gøre verden smukkere. Phil Walters fremstillede 40 fugle, som i julen 2011 blev sat fast i lygtepæle, træer og bygninger rundt på nordøen af New Zealand. Forbipasserende syntes så godt om fuglene, at Phil Walters besluttede sig for at sætte dem i produktion. Sådan blev virksomheden Metalbird skabt.

Da hollandske Henk Lakeman fra Amsterdam besøgte sin ven Phil Walters og så fuglene, besluttede de to venner at producere og sælge metalfugle i Holland også. I år præsenterede han dem så på Formland messen.

Metalbird silhuet af spætmejse
Lidt i skjul opdager man den lille spætmejse, som er flyttet ind.

Der findes en del forskellige metalfugle – også silhuetter af fugle, som findes i den danske natur. Fuglene er fremstillet af 4 mm cortenstål. Det resulterer i, at de hurtigt får en smuk rustrød farve, men at stålet har en langsommere gennemtæring end almindeligt blødt stål. Fuglene sidder på ‘grene’, der fungere som søm. Derfor kan de let hamres fast i en træstamme, stolpe eller lignende. Er underlaget hårdt, kan man med fordel bore for, inden man banker fuglen fast.

De nye metalfugle ankom fra Metalbird

I dag landede metalfuglene så med fragtmanden, og vi måtte straks ud i haven for at finde egnede pladser til dem. For ikke at skulle slå alt for hårdt på fuglene, valgte vi at bore for i træet med et 8 mm bor. Så var det ganske let at slå fuglene fast.

Metalbird metalfugle leveres fint emballeret
Metalfuglene fra Metalbird leveres fint emballeret med beskyttelse på de spidse dele.

Nu skal de nye metalfugle så blot sidde i vind og vejr for at få den ønskede rustne patina, som cortenstålet automatisk giver.

Fugleflokken kan ses og købes via hjemmesiden metalbird.nl. Firmaet sælger også til private.

Metalbird spætte
Spætte fra Metalbird er nu flyttet ind i vores opstammede benved. Fotos: Ole Jespersen.

6 kommentarer til “Metalfugle i haven – nu har de fået pip

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Else. Ja, der er fine. Jeg tror såmænd ikke, træet tager skade. I masser af år har man jo fx i landbruget sømmet eller skruet klokker til elhegn ind i træer. Med tiden vokser veddet bare ud over klokkerne. Selvfølgelig skal stammen have en vis tykkelse, så den ikke bare flækker. Ved det tyndeste træ, borede jeg for med et lidt tyndere bor. Jeg tænker også på, at man jo uden problemer borer store bolte gennem levende træer, når man bygger trætophuse. Også god weekend til jer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *