Morgenfrue eller nærmere betegnet havemorgenfrue (Calendula officinalis) kender vi nok alle. Det er vel en af de bedst kendte sommerblomster, der har været dyrket i generationer i danske haver. Planten er let at have med at gøre og giver næsten altid succesoplevelser – både for børn og voksne.

Vi har ikke selv haft morgenfruer i haven i adskillige år, men i år skal det være igen. Der er kommet så mange fine sorter på markedet i de senere år. Idéen opstod, da vi så den fine nye kaktusblomstrende sort Calendula officinalis ‘Calexis orange’, der i februar 2018 modtog Fleuroselect guldmedalje 2019. Samtidig med, at vi læste om ‘Calexis orange’ og blev tilbudt testfrø, åbnede NordGen for salg af frø, og der faldt vi for den enkle gamle sort ‘Brita’, som Frøsamlerne også tager vare på. Så kunne vi passende kombinere gammelt og nyt.
Den historiske morgenfrue og den helt nye sort skal stå sammen med sommerfuglebusken, Buddleia davidii ‘Flower Power’, der har orangeviolette blomster. Den anskaffede vi sidste år, og så må vi håbe, at det bliver en rigtig god kombination i varm orange til violette farver.

Morgenfrue tilhører Kurvblomstfamilien (Asteraceae), der rummer flere tusinde arter. Blandt de kendte haveplanter i familien kan nævnes: Asters, Dahlia, Tagetes, Hjortetrøst, Kokarde, Kosmos, Margerit, Purpursolhat og Solsikke.
Morgenfrue (Calendula) er en slægt med ca. 20 arter af enårige og flerårige planter, der er især er udbredt i Europa og Mellemøsten. Som haveplante dyrkes Calendula officinalis over det meste af verden. Den trives fint i almindelig havejord, og når den har etableret sig, selvsår den sig gerne. Selvom planten er etårig, kommer morgenfrue således fra år til år, hvis man lader den smide sine frø. Morgenfruer trives i fuld sol til let skygge, men blomstringen bliver bedst på en solbeskinnet plads.
Morgenfrue ‘Brita’

Sorten ‘Brita’, som vi vil prøve, er en gammel kulturarvssort, som både NordGen, forskellige nationale genbanker og fx Frøsamlerne tager vare på at bevare. Vi syntes, det kunne være sjovt at få frøene hjem fra NordGen og bestilte så snart de åbnede webshoppen for salg af overskudsfrø den 1. marts. Det var godt at være hurtig, for i løbet af få dage var der udsolgt af frø til ‘Brita’.
I 2002-2005 havde man i Sverige et “Fröupprop”, hvor man opfordrede folk til at indsende frø af historiske nytte- og prydplanter. Flere end 270 personer indsendte frømateriale, og af det var cirka to tredjedele levedygtigt. Morgenfruesorten ‘Brita’ var en af de blomster, som man valgte at bevare. Den svenske frødonor havde taget frø fra sin egen bestand af ‘Brita’ gennem mange år. Nu er sorten opformeret, og frø er tilgængelige flere steder. ‘Brita’ er enkeltblomstrende og rigtig god for bier og andre insekter.
Calendula officinalis ‘Calexis orange’

Den nye morgenfrue, Calendula officinalis ‘Calexis orange’, er fremavlet af Van Hemert & Co Seeds i Holland, der udelukkende er engrosforhandler. Der er tale om en helt ny og kompakt dværgform af morgenfrue, der kun bliver ca. 30 cm høj og 30 cm bred. Sorten er kaktusblomstrende med let sammenrullede kronblade, og blomsterhovedet er ca. 8 cm i diameter.
Den lave vækst og kompakte form gør ‘Calexis’ velegnet som krukkeplante eller i forkanten af et bed. Sorten er blevet testet af Fleuroselect i Holland, der i februar 2018 anerkendte kvaliteten med Fleuroselect guldmedalje 2019.
Der findes også en helt ny gul variant med navnet Calendula officinalis ‘Calexis yellow’. Den blev af Fleuroselect anerkendt som Novelty 2018. Den vil vi også prøve i år, måske bliver det som krukkeplante.
Frø til ‘Calexis’ sorterne vil formentlig komme i almindelig handel fra sæsonen 2019.
Såning af morgenfrue

Det er lettest at så morgenfrue direkte på voksestedet i marts-april, som vejret og jorden nu er tjenlig til. Det vil vi gøre med nogle af frøene. Men vi vil også prøve at forkultivere begge sorter indendørs her i marts. ‘Calexis’ vil vi prøve at dyrke i krukker, og så er det rart at kunne tilplante med forkultiverede planter. forhåbentlig vil det også give en tidligere blomstring. Men nu må vi se, hvordan ‘Calexis’ opfører sig under danske himmelstrøg. Det vender vi sikkert tilbage om i løbet af sommeren.

Hvor er den tofarvede Sommerfuglebusk smuk. Det må blive aldeles bedårede med Morgenfruer. Jeg husker Morgenfruer fra min barndom. Jeg elskede farven og duften. (Og de kan spises og pynter flot på både kage, is, salat m.m.) Desværre husker jeg også, at de altid fik lus. Men det får de nye sorter måske ikke. Jeg ser frem til at læse om jeres erfaringer.
Ja, det er en rigtig fin sommerfuglebusk. Vi håber, den tager godt fat i år. Jeg ved ikke, om de nye sorter af morgenfruer er bedre, jeg synes også ofte, at de får meldug. Men fordelen er jo, at de tåler at blive skåret tilbage. Så skyder de friske skud igen.
Jeg har fået en stikling af den sommerfuglebusk en gang, den lever endnu i en potte, jeg har aldrig fundet en god plads til den. Morgenfruer tør jeg ikke invitere ind i haven.
Lisbeth, vi har flere sommerfugle buske i forskellige farver. Dem er vi glade for, og de tiltrækker rigtig mange sommerfugle. Vi har fået en lille ny stikling i år. Måske skulle vi prøve den i krukke.
Det “bedste” ved morgenfruer er, at de kun skal sås én gang – så kommer de igen og igen 🙂 Jeg har morgenfruer overalt og er glad for dem. 🙂
Marianne, ja de breder sig villigt. Men til gengæld er de også lette at luge værk, de steder man måske ikke vil have dem. Ellers plukker man jo bare flittigt, så der ikke er så mange, der når at sætte frø 🙂
Jeg ELSKER morgenfruer specielt de hel almindelige i gul og orange. dejlig hårdføre og nemme at så. De må sprede sig al det de vil i min have.
Hvor et den sommerfuglebusk smuk.
Hvor kan man få fingre i den?
Mvh. Jytte Riis
Hej Jytte. Vi købte den i vores lokale Gug Planteskole. Men jeg vil tro, alle planteskoler kan skaffe den hjem.