Igennem årene har vi af og til besøgt forskellige have- og plantemarkeder. Her finder man ofte spændende planter og møder gode havevenner. Vi bor jo i Nordjylland, så derfor er det naturligt, at det især har været plantermarkederne i Aalborg, Brønderslev og Frederikshavn, vi har besøgt.

Men i år havde vi besluttet, at turen skulle gå til det store plantemarked i Kiekeberg nær Hamborg. Gode havevenner havde flere gange opfordret til det, så nu skulle det være, og vi havde aftalt at mødes med dem dernede.

Plantemarked i Kiekeberg
Plantemarkedet i Kiekeberg afholdes i historiske rammer i det lokale frilandsmuseum. Foto: Freilichtmuseum am Kiekeberg

Plantemarked i hyggelige historiske rammer

Plantemarkedet afholdes i det lokale frilandsmuseum i Kiekeberg, der ligger ganske tæt på Hamborg. Museet blev grundlagt i 1953 og havde fra begyndelsen kun en enkelt gård fra 1763. Siden er museet vokset sig større og større. Nu råder museet over ca. 13 hektar jord og 40 historiske bygninger, der alle er flyttet til frilandsmuseet. Planen er, at museet inden for de næste 10 år vil opbygge en bydel fra 1950’erne – meget i stil med den udvikling, som Den gamle By i Aarhus gennemgår i disse år.

I 20 år har frilandsmuseet i Kiekeberg afholdt plantemarkeder, så det er en rutineret arrangør, der hvert år trækker ca. 130 udstillere og omkring 20.000 besøgende i løbet af den weekend, hvor forårsmarkedet afholdes. Markedet er da også et af de største i Nordtyskland.

Udstillerne har deres stande placeret rundt om ved de historiske bygninger, så det er en rigtig hyggelig oplevelse at gå rundt i frilandsmuseet for at handle. Museumsgartner Matthias Schuh og de øvrige ansatte arbejder hvert år på at forbedre markedet og finde nye udstillere med spændende planter og haveartikler.

En flok af frivillige er med til at afvikle plantemarkedet, og de træder også til, når museet holder rosenmarked i juli og endnu et plantemarked i efteråret.

På besøg for første gang

Som nævnt var det første gang, Lene og jeg var til plantemarked i Kiekeberg, og vi havde taget fri fra arbejde fredag og mandag, så vi havde mulighed for at bruge hele weekenden på markedet og have god tid der.

Efter en fin tur til Kiekeberg – uden de store trafikale problemer – ankom vi fredag eftermiddag til hotellet. Så var vi klar til at besøge markedet næste formiddag. Lågerne åbnes på slaget 10.00, og inden da har en del stået i kø for at komme først ind. Entreen til museet og markedet koster 9 Euro pr. person pr. dag, så det er ikke så galt i forhold til billetpriserne til danske museer.

Idyllisk krog i Kiekeberg.
Der er mange idylliske kroge i frilandsmuseet i Kiekeberg. Foto: Freilichtmuseum am Kiekeberg.

Der var mange mennesker, men området er stort, så det virkede ikke som ‘sild i tønde’. Sidst på formiddagen kom flere busser fra Danmark, og vi fik da også hilst på flere danske bekendte. Jeg har set, at både planteforeninger og flere af Haveselskabets kredse arrangerer busture til Kiekeberg, så der er også mulighed for at besøge plantemarkedet, hvis man ikke selv vil køre til Hamborg.

Vi fik handlet en del. Omkring 40 nye planter kom med hjem ti Aalborg, og vi fandt forskellige skønne ting, som man ikke ser så ofte på danske planteskoler og plantemarkeder. Blandt andet måtte en vinterhårdfør klokkeranke absolut med hjem. Den bliver det spændende at stifte bekendtskab med.

Anemone nemorosa 'Pleniflora'
Den skønne dobbelte Anemone nemorosa ‘Pleniflora’ måtte også med hjem fra plantemarkedet i Kiekeberg. Foto: Ole Jespersen.

Søndag var det ganske anderledes at besøge plantemarkedet. Der var ikke lige så mange mennesker og stemningen var roligere. Man kunne tro, at boderne nu var halvtomme, men det var de bestemt ikke. Det var tydeligt, at plantesælgerne havde haft noget på lager, så der var også et fint udvalg søndag.

Mætte af indtryk og med bagagerummet godt fyldt op sagde vi farvel til Kiekeberg lige over middag, og så gik turen tilbage til Aalborg.

Nyt bed til nye planter

Vi havde egentlig planlagt at plante det nyindkøbte allerede mandag, men da var vejrudsigten ikke alt for god, og det endte da også med frostnætter, storm og hagl i flere dage, så vi satte planterne beskyttet i drivhuset.

Det gav tid til at ændre planer. En del af det indkøbte var til placering i delvis skygge, så vi gik i gang med at lave et lille nyt bed. Her bor nu en del af planterne fra Kiekeberg. Nu bliver det så spændende, om de vil trives i den nordjyske muld.

Det var en rigtig dejlig oplevelse at besøge det tyske plantemarked. Det vil vi bestemt gentage.

Trekantet bed med planter fra Kiekeberg
Det trekantede bed blev lavet for at huse en del af planterne fra plantemarkedet i Kiekeberg. Nu bliver det spændende, om de vil trives i den danske muld. Foto: Ole Jespersen.

Læs mere om Frilandsmuseet i Kiekeberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *