Gennem årene er flere tulipansorter blevet opkaldt efter medlemmer af kongehuset. I 2009 og 2014 var det D.K.H. Kronprinsesse Mary og Prinsesse Marie, der navngav tulipaner ved arrangementer i parken ved Gavnø Slot.
Tilbage i 1969 blev en tulipan opkaldt efter H.K.H. Prinsesse Benedikte. Denne tulipan er tilsyneladende ukendt i dag, men lad os kigge lidt nærmere på historien.
Spøttrup Blomsterløgpark

I 1965 åbnede en ny blomsterløgpark ved Spøttrup Borg, 16 km fra Skive. Spøttrup Blomsterløgpark blev hurtigt en stor succes, og allerede i 1966 besøgte mere end 50.000 mennesker parken. Løgparken rådede over cirka seks tønder land jord og havde mellem 150.000 og 200.000 løgblomster. Det var især gartnere og løgvirksomheder fra hele landet, der viste deres formåen ved at stille løg til rådighed for løgparken.
Ledelsen bag Spøttrup Blomsterløgpark arbejdede kontinuerligt på fornyelse for stadig at kunne tiltrække nye og flere gæster til parken. I 1968 fik man idéen at opkalde en tulipan efter H.K.H. Prinsesse Benedikte, der netop var blevet gift med H.H. Prins Richard i Fredensborg Slotskirke.
Prinsessen accepterede forslaget, og via parkens gode forbindelser til løgavlere i Holland fik man kontakt til firmaet Konijnenburg & Mark i Noordwijk. Ejeren, Leen van der Mark, gav tilladelse til, at man kunne opkalde en af virksomhedens tulipansorter efter Prinsesse Benedikte.
Det var en tulipan af Darwin-type, der havde “usædvanlig fylde og skønhed”. Farven blev beskrevet som karminrosa med højrøde kanter. En høj og stabil havetulipan, som det havde taget virksomheden omtrent 20 år at fremavle. [1]
Prinsesse Benedikte tulipanen navngives i 1969
Ved et arrangement i Spøttrup Blomsterløgpark den 15. maj 1969 blev Prinsesse Benedikte tulipanen navngivet af stiftamtmandinde Else Egede Larsen. I dagens anledning var store buketter af tulipanen blev fløjet fra Holland til København og derfra via Karup til Spøttrup.
Det var første gang, tulipanen blev fremvist for offentligheden i Danmark. Ved arrangementet demonstrerede Skive Pigegarde sin kunnen ved et flot tattoo i parken, og efterfølgende læste kgl. skuespiller Erik Mørk H.C. Andersen-eventyr i riddersalen på Spøttrup Borg.
Fire måneder tidligere havde Prinsesse Benedikte født sønnen Prins Gustav og opholdt sig ved navngivningen på slottet Berleburg i Tyskland. Men på navngivningsdagen modtog Prinsessen en buket af tulipanen. [2]
Prinsesse Benedikte modtager buket fra Spøttrup
Den 22. maj 1969 modtog Prinsesse Benedikte endnu en buket med et halvt hundrede tulipaner af den nye sort, der var blevet fløjet ind fra Nordwijk i Holland. Buketten blev overrakt af turistchef Lisbeth Thomassen, der var sekretær i Spøttrup Blomsterløgpark, løgparkens formand, gartner Villads Pedersen samt bestyrelsesmedlem og disponent ved Dæhnfeldt frø i Aalborg, Johannes Pind.
Prinsessen modtog delegationen i Frederik den Ottendes palæ på Amalienborg og udtrykte sin glæde og taknemmelighed over den nye tulipansort. [3]
I løbet af sæsonen blev der med passende mellemrum sendt afskårne tulipaner med fly fra Holland, så sorten kunne udstilles i en montre i blomsterparken. [2]
Dyre ‘Prinsesse Benedikte’ løg til salg
I 1969 var der kun ganske få løg af sorten til rådighed. Ved navngivningen var der endnu ikke løg i Danmark, så blomsten blev alene vist i form af afskårne blomster fra Holland.
Men i efteråret 1969 havde Spøttrup Blomsterløgpark skaffet ganske få løg til salg. Prisen afspejlede sjældenheden: ét løg kostede 40.- kr. og et kilo løg kunne købes for 1.000,- kr. Ifølge Danmarks Statistiks Forbrugerprisindeks svarede det i 2017 til ca. 318 kr. for ét løg og ca. 7.940 kr. for et kilo. [4]
Findes Prinsesse Benedikte tulipanen endnu?
Søndag den 24. maj 1970 var igen en festdag i Spøttrup Blomsterløgpark. Skive Pigegarde lavede et tattoo, og blandt løgvæksterne kunne man nu se udsprungne ‘Prinsesse Benedikte’ tulipaner. [5]
Koma Løg A/S i Kastrup, der var datterselskab af Konynenburg & Mark i Holland, havde rådighed over ganske få ‘Prinsesse Benedikte’ løg og havde stillet disse til rådighed for løgparken. [6]
Sæsonen 1971 blev Spøttrup Blomsterløgparks sidste. Da kunne man blandt 300.000 løgvækster i omtrent 1.000 sorter kun vise ca. 20 eksemplarer af den stadig sjældne ‘Prinsesse Benedikte’ tulipan. Aalborg Stiftstidende skrev, at der fortsat ville gå nogle år, før sorten blev frit tilgængelig på løgmarkedet. [7]
Men sorten kom tilsyneladende ikke i almindelig handel. Hvad skete der med ‘Prinsesse Benedikte’ tulipanen? Findes den endnu?
Mysteriet om Prinsesse Benedikte tulipanen
Det har for nuværende ikke været muligt at finde endegyldigt svar på, hvad der skete med tulipansorten. En henvendelse til H.K.H. Prinsesse Benedikte kastede ikke yderligere lys over historien. Via sin privatsekretær, Tommy M. Paulsen, oplyste Prinsessen, at tulipanen ikke dyrkes ved slottet i Berleburg, men kunne ellers ikke bidrage med yderligere om sorten.
Sortsnavnet er ikke registreret i det officielle hollandske tulipanregister, så den vej er der ikke umiddelbart informationer at finde.
Den hollandske tulipanspecialist Erik Bred og forhenværende slotsgartner ved Gavnø Slot, Peter Agger, har aldrig hørt om blomsten. Heller ikke den tidligere slotsgartner på Gråsten Slot, Gert Jensen, og slotsgartner Peter Bonde Poulsen på Egeskov Slot kender noget til sorten.
Virksomheden Konijnenburg & Mark blev solgt i 1996. Den daværende ejer, Jan van der Mark, døde som 85-årig i 2012, men en henvendelse til hans datter, Kristina van der Mark, gav oplysninger om, at Konijnenburg & Mark blev solgt til Hans Oudshoorn, der sammen med sin bror nu ejer Deleeuw Flowerbulb Group B.V.
Fra denne virksomhed har Nico van ’t Wout oplyst, at man ikke er i besiddelse af arkiv eller billeder fra Konijnenburg & Mark. Men virksomheden anbefalede en kontakt til gartner Carl Gunnar Christensen i Staurby ved Middelfart. For år tilbage var han kunde i virksomheden og kunne måske vide noget om tulipanen fra 1969.
Det blev til en hyggelig snak med den 81-årige Carl Gunnar Christensen, der ganske rigtigt kunne huske en sort ved navn ‘Prinsesse Benedikte’. Han havde dog aldrig selv dyrket den og vidste i øvrigt ikke, hvad der skete med den. Her endte sporet blindt igen.
Men kunne det tænkes, at ‘Prinsesse Benedikte’ tulipanen blev markedsført under et andet navn?
Måske identisk med ‘Gordon Cooper’?

Det er ikke ukendt, at tulipaner markedsføres med forskellige navne i forskellige lande. Johan van Scheepen fra Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) er ansvarlig for det officielle hollandske tulipanregister. Han fortæller, at Prinsesse Benedikte tulipanen godt kan være registreret under et andet navn og blot i Danmark have fået navnet ‘Prinsesse Benedikte’. Derfor er der grund til at kigge lidt nærmere på, hvilke tulipaner virksomheden Konijnenburg & Mark registrerede i 1969 og årene før.
I 1963 fik Konijnenburg & Mark registreret en Darwinhybrid under navnet ‘Gordon Cooper’. Den var opkaldt efter den amerikanske astronaut Leroy Gordon Cooper Jr. (1927-2004). I registreringen blev sorten beskrevet som: “Exterior carmine rose, edged signal red; inside glowing signal red, base blue and yellow, anthers black. Height 60 cm”. [8]
Beskrivelsen af ‘Gordon Cooper’ passer således glimrende med beskrivelsen af Prinsesse Benedikte tulipanen. Om de to sorter faktisk er identiske, må nok henstå i det uvisse.
Trods stor research har det ikke været muligt at kortlægge, hvad der præcis skete med tulipansorten efter 1971. Måske er ‘Prinsesse Benedikte’ identisk med ‘Gordon Cooper’.
Ved du mere om ‘Prinsesse Benedikte´ tulipanens historie, så giv meget gerne besked til Ole Jespersen på info [@] havefokus.dk, eller som kommentar til denne artikel.
Kilder:
1. Aalborg Stiftstidende, 1. juni 1969, s. 6
2. Gartner tidende, 26. maj 1969
3. Thisted Amts Tidende, 23. maj 1969, s. 5
4. Vendsyssel Tidende, 15. maj 1969, s. 5
5. Thisted Dagblad, 22. maj 1970, s. 8
6. Aalborg Stiftstidende, 1. juni 1969, s. 6
7. Aalborg Stiftstidende, 2. maj 1971, s 6
8. Scheepen, J. van: Classified List and International Register of Tulip Names, 1996.
Korrespondance med Lisbeth Andersen-Farmer og Robert Pind.
Vældigt interessant 😉 Sikken et arbejde at researche alt det.
Ja Lisbeth, der er da lidt arbejde forbundet med det. Men spændende at researche, synes jeg.
Igen en seriøs og tilbundsgående artikel Ole. Fot arbede og spændende læsning
Tak Else. Dejligt, at du synes om artiklerne.
Flot skrevet Ole. Jeg var, som søn af en tulipangartner, med til at lave vores blomsterbed i Spøttrup alle årene op til 1968. I hele 1969 var jeg i Holland og har så ikke været med til tulipandåben.
Det var meget typisk for K&M at lave lidt PR. Men nye sorter skal igennem en lang proces i Holland for at blive godkendt til videre avl, og det så man til tider lidt stort på, man fik god omtale i nu’et.
Tak Peter. Dejligt med lidt ekstra info om K&M og sjovt, at du har lavet bede i Spøttrup også.
Flot spændende artikel, interessant læsning.
Tak Lisbeth. Dejligt at du synes om artiklen.
Hold da op du har gravet i historien…. flot arbejde og som altid vild spændende læsning. Findes der ikke noget lokalhistorisk arkiv på egnen omkring Spøttrup slot
Tak Ege. Jo der er både lokalarkiver i Spøttrup og Skive, men de har desværre indtil videre ikke kunne hjælpe med oplysninger. Det er lidt underligt, for jeg ved, at der er afleveret materiale til arkivet i Skive. Men jeg graver lidt videre – både i haven og på computeren 😉