Den 7. maj 2014 var en ganske særlig dag for H.K.H. prinsesse Marie og det hollandske løgavlerfirma Fluwel, for ved en traditionsrig ceremoni på Gavnø Slot ved Næstved fik prinsessen en tulipan opkaldt efter sig. I et nyanlagt barokbed foran dronning Margrethe den 1.’s. klosterkirke ved Gavnø døbte prinsesse Marie sin tulipan.

'Prinsesse Marie' tulipan
Prinsesse Marie tulipan. Foto: Peter Agger.

‘Prinsesse Marie’ tulipanen er ca. 45 cm. høj og blomstrer forholdsvis sent. Kronbladene er råhvide med en sart og elegant rødlig kant. Sorten er opstået ved krydsning, hvor modertulipanen er en ældre lyslilla sort ved navn ‘Amethyst’.

Det var den hollandske tulipanekspert Jeroen van den Hoek fra løgfirmaet Fluwel, der i år 2000 begyndte avlsarbejdet med den nye sort. Ud af en stor mængde såede frø viste den kommende ‘Prinsesse Marie’ sig at være en stabil sort, som ikke muterer til andre former og farver.

Der kan gå op til 7-10 år før en frøformeret tulipan springer ud og viser sit værd. Derfor er det en langsommelig proces at krydse sig til nye og spændende sorter.

H.K.H. Prinsesse Marie navngiver tulipan
H.K.H. Prinsesse Marie navngiver sin tulipan på Gavnø Slot. Foto: Peter Agger.

Da H.K.H. Prinsesse Marie i 2014 navngav sin “egen” tulipan fandtes der ca. 1.000 løg af sorten, hvoraf nogle få hundrede var blevet plantet på Gavnø. Tanken var, at Fluwel efterfølgende skulle opformere sin egen bestand, så sorten kunne komme i almindelig offentlig handel. Men sådan gik det ikke.

Prinsesse Marie tulipan angrebet af nematoder

I 2016 gik det desværre galt med opformeringen. Hele bestanden af ‘Prinsesse Marie’ tulipanen hos Fluwel blev angrebet af nematoder og måtte kasseres. Nu var gode råd dyre, for med ukendt fader ville det være nærmest umuligt at krydse sig til en identisk tulipan.

Til alt held havde den forhenværende stortsgarter på Gavnø Slot, Peter Agger, overtaget resterne af ‘Prinsesse Marie’ løgene fra Gavnø. Ved sin nye ejendom på Fyn havde Peter Agger selv dyrket lidt videre på løgene og havde nu ca. et kilo. Det var de eneste løg, der var tilbage af sorten.

Da Peter Agger hørte om den kritiske situation hos Fluwel, stillede han straks halvdelen af sine løg til rådighed for tulipanspecialisten Eric Breed fra firmaet. Det var derfor en meget glad avler, der igen kunne begynde opformeringen af den nu meget sjældne ‘Prinsesse Marie’ tulipan. Der vil formentlig gå nogle år endnu, inden sorten begynder at komme i handel i begrænset omfang.

Lille dansk bestand af Prinsesse Marie tulipan

I august 2018 havde Lene og jeg lejlighed til at besøge Peter Agger og se hans spændende sted på Fyn, hvor familien hjælpes ad med at drive Agger Vin & Parkgolf. (Læs om stedet og vores tur her). Et af formålene med besøget var at hente løg af ‘Prinsesse Marie’ tulipanen. Peter Agger havde nemlig nogle ganske få løg, som han ville stille til rådighed for os, Johanne Schiødt Nielsen og Michael Gauner.

Det var derfor med stor glæde og en vis ærefrygt, at Lene og jeg hentede ni ‘Prinsesse Marie’ løg, hvoraf tre var til os selv. Nu må vi så håbe, at det også vil lykkes for os at få gang i en lille opformering på baggrund af de tre sjældne løg. Peter Agger har i hvert fald skabt mulighed for en nordjysk bestand af ‘Prinsesse Marie tulipanen.

4 kommentarer til “Prinsesse Marie tulipan opformeres på ny

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *