Om såning af klokkeranke på en solbeskinnet søndag i februar.
Sikke en dejlig søndag i Aalborg, hvor solen har skinnet fra en klar himmel. Det er koldt, men i drivhuset kan man virkelig mærke, at solen er begyndt at få mere magt. Jorden ude er bundfrossen, men så er det jo herligt, at man kan lave noget indendørs. I værkstedet er der lunt og udsigt til de blomstrende forårsbebudere, så her er det rart at komme i gang med frøsåningerne.

En af de ting, vi plejer at så sidst i februar, er den skønne lilla klokkeranke (Cobaea scandens). Klokkeranke er en imponerende slyngplante med store og smukke, klokkeformede blomster. Den er vildtvoksende i Mexico og egentlig en flerårig halvbusk, der bestøves af flagermus i deres søgen efter blomsternes nektar. Men under danske klimaforhold dyrkes klokkeranke normalt som etårig sommerblomst fra frø, da den ikke er vinterhårdfør.
De første måneder bruger planten udelukkende på at vokse sig høj. Derfor er det vigtigt at forkultivere klokkeranke indendørs allerede i februar-marts. Hvis man kommer for sent i gang, risikerer man nemlig, at planten slet ikke når at danne knopper og blomstre. Klokkeranke er en kraftigtvoksende plante, der let bliver 3-4 meter høj. I løbet af en god sommer kan den vokse til 6-10 meter. Det er som nævnt en slyngplante, som skal have noget at vokse op ad, men den skal nok selv gribe fast og finde vej.
Ved den første frost vil klokkeranken dø, men man kan have held af at overvintre den frostfrit. Det er så en fordel at have plantet den i en stor krukke. Inden frosten skal planten klippes ned til 50-100 cm, og krukken stilles frostfrit gerne ved ca. 7-10 grader. Der vil så være en god chance for, at klokkeranken vil overleve vinteren. I løbet af vinteren skal planten kun vandes sparsomt, så den ikke tørrer ud.
Under danske forhold kan det være vanskeligt at få modne frø på klokkeranken. På grund af den sene blomstring når frøene ofte ikke at modne helt. I Danmark kan kan man opleve, at blomsterne bliver bestøvet uden menneskelig hjælp. Men man har langt større chance for at få frø, hvis man hjælper med håndbestøvning af blomsterne. De seneste år har vi haft et væld af modne frøkapsler og udelukkende sået klokkeranke med hjemmeavlede frø.

Når en klokkerankeblomst er blevet bestøvet, visner den, og der bliver dannet en stor grøn frøstand med lyse pletter. Senere vil frøstanden blive brun og modne. Med tiden vil den tørre frøstand åbne sig, og de taglagte frø falder ud. Se på billederne nedenfor, hvordan de tørre frøstande og modne frø ser ud. Hos os nåede frøstandene i den våde 2017 ikke at blive helt tørre og åbne, men vi tog dem ind og lod dem tørre der.



Såning af klokkeranke
Det er ikke alle, der har god succes med at få klokkerankefrø til at spire. Det kan skyldes dårlige frø, men det kan bestemt også skyldes forkert håndtering af frø og såning.
På en engelsk haveside fandt vi for år tilbage en god vejledning, som vi følger. Vi sår frøene i slutningen af februar, og det sker i små potter med almindelig så- og priklejord. Vi blander en smule Perlite i jorden, så den bliver mere luftig. Det er vigtigt, at jorden ikke komprimeres for hårdt, for frøene og senere de spæde rødder skal have luft for at lykkes. Potterne stilles i et minidrivhus, der placeres lyst i en lun vindueskarm.
Nogle timer inden såning vandes potterne med såjorden. Det er bedst at vande fra bunden og lade jorden suge vandet selv. På den måde bliver jorden ikke alt for drivvåd.

To timer inden såning lægges frøene i lunkent vand. Det fremmer spiringen. I vandet bliver frøene let slimede. Det er helt normalt og ikke et tegn på dårlige frø. Lad ikke frøene ligge mere end de to timer i vand.

Når frøene har ligget i vand, hældes de over i en sigte eller si, så vandet løber fra. Og så er det tid til at så frøene. Klokkerankefrø skal sås i ca. 10-12 mm dybde. Det er vigtigt, at frøene stilles på højkant i jorden. Hvis de blot lægges fladt, er der større risiko for, at frøene rådner i stedet for at spire. Med en priklepind kan du lave såhuller til frøene.


Det er en fordel at anvende en pincet til at så de klistrede frø med. Så er det let at stikke klokkerankefrøene ned i jorden, uden at beskadige disse. Herefter dækkes jorden til med pincetten eller priklepinden. Igen er det vigtigt ikke at trykke jorden for hårdt til. Nogle vælger at så flere frø i samme lidt større potte, men vi foretrækker at så et frø pr. potte og vælger så små potter, der passer til et minidrivhus.

Som nævnt forkultiverer vi klokkerankerne i et minidrivhus i en lun vindueskarm.Den optimale spiringstemperatur er 20-21 grader. Det kan eventuelt opnås med undervarme, hvis vindueskarmen er kølig. Hvis jorden er for kold, vil frøene lettere rådne i stedet for at spire. Frøene vil optimalt spire efter 1-2 uger, men der kan gå længere tid, for alle frø opfører sig ikke ens. Man skal ikke forvente, at alle frø spirer.

Så snart frøene er spiret, skal låget tages af drivhuset, så planterne får luft og mest muligt lys. I de tidlige forårsmåneder kan det knibe med lys nok til de små planter. Her kan man supplere med vækstlys.

Under væksten skal planterne stilles lyst ved ca. 15 grader. Efter kort tid bliver det nødvendigt at støtte planterne fx med en bambuspind, så de har noget at klatre op ad. De får fangtråde, som let selv griber fast.
Dyrkning af klokkeranke
Planterne tåler ikke frost, så når der ikke længere er risiko for frost, kan planterne afklimatiseres ved at sætte dem ud på en lun plads nogle timer om dagen og ind igen, inden det bliver køligt. Tiden ude forlænges gradvist over et par uger. Herfter kan planterne plantes ud på en lun og solrig plads. Det kan eventuelt være i en stor krukke.
Klokkeranker kræver en del vand og regelmæssig gødning for at trives. Så kvitterer de med mange smukke blomster. Vær opmærksom på, at klokkeranker skal have noget at vokse op ad. I krukker bruger vi fx 3 meter høje bambuspinde. Men optimalt er det, at klokkeranker kan klatre endnu længere fx på hegn, espalier, bygningsdele eller lignende.
Læs mere om Cobaea-slægten via linket her.
Sikken et arbejde – og sikken en masse viden I har samlet jer om denne ene plante. Imponerende for sådan en som mig, der gerne springer over de lave gærder 😉
Mange hilsener, Lisbeth
Tak tak 🙂
Vi synes ofte det er sjovt at researche lidt ekstra om planterne.
I år så vi for første gang en enkelt, flot frøstand, som dog ikke kunne nå at modne. I de senere år har vi valgt at købe en plante på et plantemarked i stedet for at så.
Det er jo også langt lettere at købe en færdig plante 🙂
Tak for god info! Jeg købte nogle frø i Føtex og tænkte de nok bare skulle lægges i jorden! Men der kom slet ikke noget op, selvom de fik lov til at spire indedøres! Nu har jeg prøves med nyt jord og kan læse og se at chancen for at der kommer noget op er meget lille! også er det jo også alt for sent nu! men til næste år, prøver jeg igen og noget før!
Hej Lilan. Selv tak. Godt, du kunne bruge artiklen. På den måde har vi selv succes med at få dem til at spire. Nu ved jeg ikke, hvor du bor. Men hvis du kan hente i Aalborg, kan du få en enkelt plante hos os.
Hej Ole! Tusind tak for tilbudet!! Men bor i Ringsted! Og kommer desværre ikke derop foreløbigt ! faktisk har jeg fået en af frøene til at spire, men nu må vi se hvor meget det bliver til! Havde 2 der var spirede, men den tog musen og spiste sidste nat!
Hej Lilan. Øv med musen, men godt, at du har en plante i behold. Hvis du passer lidt på den, skal den nok lykkes.
Hej Ole! Så er det snart tid til såning! Men har du en godt sted hvor man kan købe frø? Evt en hjemmeside? På forhånd tak
Hej Lilan. Sidste år lavede vi et ganske interessant pristjek. Der er mange leverandører nævnt. Jeg vil tro, at de fleste også har frøene i år. Se listen her: https://havefokus.dk/klokkeranke-klatreplanten-fra-mexico/
Kære Ole
Jeg fulgte din fantastiske så vejledning og har nu 2 stk. klokkeranker Cobaea scandens, hvoraf den ene er ca. 60 cm høj, den anden lidt mindere.
Kan jeg på nuværende tidspunkt sætte dem begge ud i et uopvarmet drivhus og lade dem vokse videre?
Med venlig hilsen
Ulla Martinussen
Kære Ulla. Dejligt, at du har succes med klokkerankerne. Du kan sagtens sætte dem ud i dit kolde drivhus nu. Det her vi gjort, og planterne trives fint. Sidst i maj ville jeg afklimatisere dem over en uges tid ved at sætte dem ud på en lun plads i haven om dagen, men tage dem ind i drivhuset om natten. Sådan plejer det at fungere godt for os.
Hej Ole.
Har forsøgt en gang i år at forspire klokkeranke. Der er kommet to op men det er ligesom om at de ikkevil vokse. Der er kun kommet kimblade. Jeg forsøger at prøve en gang til efter jeg har set denne gode side. Ved godt det er alt for sent men prøver alligevel. Kan se der er flereder har købt planten. Er det noget der er alm i planteskolerne?
Mvh Lene
Hej Lene
Ja, giv det da et forsøg mere. Stil de to, der er spiret, i en lys og lun vindueskarm. De plejer nok at komme i gang. Sørg for, at jorden er let fugtig. I år har jeg for første gang set klokkeranke som plante i vores lokale Gug Planteskole. Det ser ud som om, de bliver mere og mere populære.
VH
Ole
Hej Ole
Jeg har taget frø fra min klokkeranke sidste år.
Vil prøve at så dem og så må vi se om det går an.
Tak for god information lige til at gå til
De bedste hilsner Mette
Hej Mette
Det går sikkert rigtig fint. Godt, at du kan bruge vejledningen.
Bedste hilsner
Ole
Hej Ole
Jeg har fulgt dine instrukser og fik i vinter 9 små planter ud af 12 såede. Jeg er faktisk overrasket over så godt de små frø spirrede.
Jeg har givet de fleste planter væk og dem jeg har beholdt er nu næsten 2 meter høje.
Det bliver så spændende at se dem vokse sig store og blomstre. Vi krydser fingre for en varm og solrig sommer.
Mvh Susanne Lassen
Hej Susanne
Det er dejligt at høre, at du har succes med såningen.
Vh Ole
Hej Ole
Nu har jeg så 10-15 flotte frøstande på planten. Skal jeg bare lade dem sidde på planten og modne færdig?
Mvh Susanne
Hej Susanne. Dejligt med frøstandene.
Jeg plejer at lade dem sidde på planten så længe som muligt. Men selvfølgelig må de ikke blive så modne, at frøstandene åbner sig, og frøene falder ud.
Jeg har netop høstet vores.
Bedste hilsner
Ole
Hej Ole.
Tusind tak for fyldestgørende info omkring denne skønne plante☺.
Jeg er kommet lidt sent i gang med såningen, sidst i marts. Planterne er nu ca. 5 cm.
Kan jeg senere udplante i krukke og evt. klippe af, så planten kun bliver 2-3 m, så den ikke bruger al kraft på blade og stængler?
Venligste hilsner fra
Ingelise
Hej Ingelise
Du kan sagtens klippe planten ned, men det gør bare, at den sætter flere skud fra klippestedet og breder sig mere.
Den skal helst tidligt i gang for at nå at blomstre. Men held med planterne.
Vh Ole
Jeg har en klokkeranke, der er 3 m høj med masser af sideskud, men jeg kan ikke se antydning af en eneste knop.
Hvad kan jeg gøre ?
Hej Inge. Du kan ikke gøre så meget andet end at holde den med vand og gødning og lade den stål lunt og gerne i læ.
Klokkeranker er rimelig lang tid om at blomstre. Derfor skal de sås tidligt.
Vh Ole