I år havde vi besluttet at bruge en del af sommerferien på forskellige havebesøg og besøg hos gode venner. Mandag i uge 32 gik turen så til Sjælland, hvor første stop var i Birkegårdens Haver. Vi har været der før, men haverne kan sagtens genses, og der er også sket forandringer, siden vi var der sidst.

Birkegårdens Haver

Birkegårdens Haver er ejet af Merry og Finn Sørensen og ligger ved Ruds Vedby på Vestsjælland nær Slagelse. Finn er uddannet landmand, og i 1970 købte han det lille husmandssted, hvor haverne nu ligger. Da var der 10 grise, men i de kommende år blev gården udvidet, der blev tilkøbt jord og etableret en malkebesætning på 100 køer. Gennem mange år underviste Merry i porcelænsmaling.

Mørkt staudebed i Birkegårdens Haver
Buske og stauder med mørkt løv i Birkegårdens Haver. Fotos: Ole Jespersen.

Haveanlægget begyndte med, at Finn ønskede sig en stor sø, som blev anlagt ved et eksisterende vandhul. Derfra tog det fart. Flere og flere spurgte, om de måtte se haven, og på publikums opfordring blev haven åbnet i 1996. I 1997 anlagde parret en japansk inspireret have, i 1998 fulgte meditationshave og sandhave. Køerne blev solgt ud, og i 1999 blev en del af kostalden lavet om til butik. Siden er haveanlægget udvidet med både præriehave og klosterhave.

Japansk stenhave i Birkegårdens Haver
Japanskinspireret have i Birkegårdens Haver.

Nyeste skud på stammen er en 2.700 m2 permahave, som blev anlagt i 2012-14. Projektet er blandt andre støttet af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne. I permahaven demonstrerer man, hvordan en familie bæredygtigt, i pagt med naturen og med Co2 neutrale løsninger kan bruge jorden til selvforsyning med begrænsede ressourcer til rådighed.

Sommerfugl i solhat i Birkegårdens Haver
Dagpåfugleøje i solhat i Birkegårdens Haver.

Det var igen en stor oplevelse at besøge Birkegårdens Haver. Der var stadig en del i blomst, og især solhatte, dahlia, sommerfuglebuske og floks stod virkelig flot. For os er den 10.000 m2 store japanskinspirerede have i særklasse skøn. Den giver ro, og vi var heldige, at der kun var ganske få besøgende på samme tid som os, så vi kunne i ro og mag nyde søen, planterne og de fem forskellige afdelinger i haven: vandrehaven, meditationshaven, sandhaven, stenhaven og murhaven.

Sø i Birkegårdens Haver
Sø i den japanskinspirerede have.
Lene på sti i Birkegårdens Haver
Lene på en af de spændende stier i Birkegårdens haver.

Zen Garden

Næste havebesøg var i Zen Garden, der er en helt usædvanlig have på Vestsjælland. Den er skabt af Jakobine og Jørgen Nielsen og ligger i den lille landsby Vedde nær Stenlille. Haven er på 27.000 m2, og det har taget parret cirka 30 år at skabe det imponerende anlæg. Jørgen Nielsen er brolægger af profession, og ved hjælp af mere end 6.000 tons store granitsten har han næsten ene mand forvandlet havens flade areal til et fantastisk bjerglandskab med vandfald og søer med store koikarper.

Del af det imponerende anlæg i Zen Garden
Del af det imponerende anlæg med koikarpesø i Zen Garden, som er opbygget ved hjælp af mere end 6.000 tons granitsten. I baggrunden ses privatboligen.

Jakobine og Jørgen Nielsen er ivrige rhododendronsamlere, og Jørgen har flere gange deltaget i ekspeditioner til Kina for at indsamle frø fra vilde arter til brug i egen have. Derfor byder Zen Garden også på en stor planteoplevelse.

Del af det imponerende anlæg i Zen Garden
Del af det imponerende bjerglandskab med vandfald i Zen Garden.

Jørgen Nielsen fortalte, at de største karper i anlægget er cirka 80 cm og at koikarpeanlægget med omkring 700.000 liter vand er et af Europas største.

Store koikarper i Zen Garden
Store koikarper i Zen Garden.

Zen Garden er delt i to separate anlæg. Den ældste del ligger omkring privatboligen og er anlægget med det imponerende bjerglandskab skabt på den flade parcelhusgrund. Den anden og nyeste del ligger på et tilkøbt areal den anden side af vejen og rummer stor sø omkranset af terrasser med blandt andet et væld af roser og rhododendron. Endnu et stort og imponerende anlæg, som parret stadig arbejder på. ‘Haven er jo vores liv og livsværk’, fortalte Jakobine Nielsen, da vi købte kaffe og lun kringle i hendes café i kælderen under privatboligen.

Del af det imponerende anlæg i Zen Garden
Del af det nye anlæg i Zen Garden. På den anden side af vejen opbygges en park med roser, rhododendron, dahlia mv. En smuk pergola er lavet med store rosenbuer.

Jeg må sige, at Zen Garden er en af de mest imponerende private haver, vi har besøgt her i landet. Det er utroligt, hvad to private mennesker, Jakobine og Jørgen Nielsen har skabt – det meste endda efter arbejdstid.

Tirsdag havde vi ikke planlagt havebesøg. Her gik turen i stedet til Sorø Akademi, Sorø Klosterkirke og Sct. Bendts Kirke i Ringsted blandt andet med de gamle kongegrave.

Skjoldenæsholm

Onsdag på vej til gode venner i Holbæk besøgte vi Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, som ligger fantastisk naturskønt i skoven ved Jystrup på Midtsjælland. Museet arbejder med at udbrede kendskabet til og interessen for kollektiv bytrafik og drives på frivillig basis af medlemmer i Sporvejshistorisk Selskab. Det er et meget professionelt museum med en fin samling af sporvogne, omnibusser mv. – lige fra hestetrukne, over elektriske til benzin- og dieseldrevne. På frivillig basis, via arv og fondsdonationer restaureres en del af køretøjerne, så de kan anvendes på området.

Annonce for A. Hansens Amagerfrø
Annonce for A. Hansens Amagerfrø i gammel sporvogn på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Der er meget at se på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, og vi brugte faktisk fem timer der. Historien er fint formidlet, og vi kom med på en spændende gratis guidet rundvisning til både udstillingshaller og værksted. Der var mulighed for at køre med busser og sporvogne fra forskellige perioder. Vi var blandt andet ud at køre med en bus fra 1950’erne og den skønne toetagers sporvogn, som blev bygget i 1900 af den københavnske vognfabrikant F.C. Schulz. Vognen er restaureret og fremtræder, som den så ud i 1915-24.

Der er lagt et fint skinnenet, så man bliver hentet ved parkeringspladsen og med sporvogn kørt til museet. Her kan man så gå på opdagelse i flere udstillingshaller, se gader med butiksfacader og køre med forskellige sporvognslinjer. De kører en fin tur ud i skoven, hvor man undervejs kan stå af og på ved forskellige stoppesteder. Ved endestationen i skoven er der picnicplads og en hyggelig café, som naturligvis er indrettet som spisevogn i en ældre sporvogn fra 1956.

Spisevogn på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.
Frokosten indtages i caféen, der er indrettet i en sporvogn fra 1956. Naturligvis hører der sporvognsøl til.

 

Den Romantiske Have ved Sanderumgaard

Torsdag gik turen videre til Sanderumgaard og den romantiske have, der ligger mellem Fraugde og Langeskov sydøst for Odense. Haven ligger i umiddelbar tilknytning til hovedbygningen og blev anlagt af gehejmeråd Johan Bülow i perioden 1793-1828 som en af landets første landskabshaver. Havens areal er på 15 hektar, og haveanlægget bindes sammen af et større kanalsystem på cirka 2 km., som samler øer, plæner og park.

Sø ved Sanderumgaard
Søer og kanaler er en væsentlig del af Den Romantiske Have ved Sanderumgaard. Fotos: Ole Jespersen

I 2006 blev hytten ‘Tankefuld’ restaureret med støtte fra Kulturarvstyrelsen. Den står præcis, som Johan Bülow lod den opføre. Hytten havde særlig betydning for Johan Bülow, der var Frimurer. Med dens symbolik ønskede han at gengive frimureriets 3. grad. På et bord i hytten lå bogenTankefuld. Det var Johan Bülows mindebog, som gæsterne på Sanderumgaard skrev i gennem årene fra 1799 til 1831. Bogen eksisterer stadig i Sanderumgaards arkiv.

Tankefuld ved Sanderumgaard
Hytten Tankefuld i Den Romantiske Have ved Sanderumgaard.

Geografisk Have

Fredag var sidste dag på turen, og efter overnatning i Middelfart gik turen videre til ugens sidste havebesøg i Geografisk Have i Kolding. Som havenørder er det en skøn oplevelse at besøge den botaniske have, der byder på mere en 2.000 arter og sorter af træer buske og blomster, der er indsamlet fra det meste af verden. Det 12 hektar store område er inddelt efter lande og verdensdele, og således kan man ‘rejse’ lidt rundt i Japan, Kina, Asien, Korea og Sydvestasien, eller gå op opdagelse i Nordamerika, Canada og Sibirien og det mere eksotiske Sydamerika.

Japansk afsnit i Geografisk Have
Et parti fra Japan i Geografisk Have.

Geografisk Have er cirka 100 år gammel og grundlagt af den danske gartner og planteskoleejer, Aksel Olsen (1887-1982). I 1917 etablerede han planteskolen Brændekjærhøj i Kolding, og allerede året efter udsendte han kataloger over især stauder, som han havde indført fra store dele af verden og afprøvet under danske forhold. Den store samling af planter fra mange lande gav Aksel Olsen inspiration til i 1925 at begynde opbygningen af en geografisk botanisk have. Man kan læse mere om Aksel Olsen og havens historie på havens hjemmeside.

Hydrangea macrophylla subsp. serrata 'Imperatrice Eugenie'.
Hortensia, Hydrangea macrophylla subsp. serrata ‘Imperatrice Eugenie’.

Området byder også på forskellige temahaver som krydder- og lægeurtehave, dahliahave og antistresshave. Det var hyggeligt at opleve de veltrimmede haver med mange skønne planter og blomster. Geografisk Have har tre dejlige væksthuse med en fin samling af blandt andet kamelia. Desværre var der ikke så meget i blomst under vores besøg, men så er der jo basis for endnu et havebesøg i Kolding i det tidlige forår, hvor kameliaerne blomstrer.

Efter nogle skønne timer i Geografisk Have gik turen hjemad til vores egen have, som vores søde nabo havde passet. Fem dejlige dage med mange havebesøg var til ende.

Konvalbusk, Clethra barbinervis i blomst
Konvalbusk, Clethra barbinervis i blomst i Geografisk Have. Foto: Ole Jespersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *