En lille artikel om såning af den sjældne Sprengers tulipan.

Tulipaner er et must hos os. De er i særklasse gode til at sætte kolorit på haven, inden stauderne tager over. Og så er der så mange skønne sorter at vælge imellem.

I efteråret 2016 købte vi en del nye blomsterløg, og da var vi også på jagt efter den sjældne Sprengers tulipan, som blomstrer smukt karminrødt til ind i juni, hvor de andre tulipaner har givet op. Det ville jo være dejligt med en art, som kunne forlænge tulipansæsonen i haven og som efter sigende gerne spreder sig.

Sprengers tulipan i rødt
Sprengers tulipan (Tulipa Sprengeri) blomstrer smukt karminrødt, når de fleste andre tulipaner har givet op. Foto: Wikipedia.

Sprengers tulipan blev fundet i Tyrkiet

Sprengers tulipan blev fundet vildtvoksende nær byen Amasya i Sortehavsregionen i det nordlige Tyrkiet. Den blev beskrevet første gang af den engelske botaniker John Gilbert Baker, Kew Garden, i magasinet Gardeners Chronicle 1894. Tulipa sprengeri er opkaldt efter den tyske botaniker og kejserlige chefgartner, Karl Ludwig Sprenger (1846-1917). Angiveligt er Tulipa sprengeri uddød i naturen og ikke fundet siden 1896.

Løgene er dyre, så vil vil prøve at dyrke tulipanen fra frø

Løgene var desværre svære at finde, og da det gik op for os, at løgene i England forhandles for £3 – £3,5 (25-30 kr.) pr. løg, så var det ikke så interessant længere. Vi fandt jo også så mange andre spændende løg herhjemme, men Sprengers tulipan spøgte stadig i tankerne.

I stedet for de dyre løg købte vi frø hjem. En frøportion koster mindre end ét løg, og så ville vi prøve at dyrke tulipanerne helt fra frø. Ganske vist varer det minimum tre år, før de blomstrer første gang, men så har vi jo glæden ved at følge processen fra frø til løg til blomst.

Tulipanfrø
Frø til Sprengers tulipan er klar til såning. Fotos: Ole Jespersen.

Jeg såede frøene i to høje rosenpotter, som vi havde stående, og anvendte en god så- og priklejord, der er tilsat Perlite. Det giver en let jord med højt luftindhold, som er godt for spiringen og de spæde planter. Frøene blev dækket med 6-8 mm såjord og potterne stillet til side i et bed. Nogle grangrene blev lagt over som beskyttelse mod den værste barfrost.

Og så var det jo bare at vente nogle måneder til det blev lunt – og håbe på, at noget spirede frem. Og det gjorde er sandelig.

Frøene til Sprengers tulipan er sået.
Frøene fra Sprengers tulipan er sået i høje rosenpotter. Jorden er en god så- og priklejord, der er tilsat Perlite. Der er sat planteskilte i potterne, så vi kan huske, hvad der er i potterne.

I april 2017 begyndte vi at kunne ane de første spirer, og i begyndelsen af maj piblede det frem med tynde siv. Nogle frøkapsler kommer med op, så der er ingen tvivl om, at det ér Sprengers tulipanerne og ikke blot ukrudt.

Det bliver spændende at følge udviklingen, for vi har ikke tidligere prøvet at så tulipaner. Vi vil følge op på det senere.

Du kan også læse mere om Sprengers tulipan på Alpine Garden Societys hjemmeside

tulipaner spirer fra frø
I april-maj 2017 spirer Sprengers tulipanerne frem i potterne.

22 kommentarer til “Dyrkning af Sprengers tulipan fra frø

  1. Birgitte Ribert siger:

    Jeg skal selv prøve at så Sprengers tulipan fra frø til efteråret, så jeg vil da spændt følge dit forsøg. Hvordan har stråene vokset over sommeren? Har du priklet dem om, eller lader du dem stå i potterne?

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Birgitte. Jeg fik desværre ikke taget billeder, for potterne har stået lidt gemt og glemt under buske. Men spirene fik små blade og er stort set visnet væk nu. Jeg har forsigtigt gravet ned og konstateret, at der er små løg. Jeg har ladet dem stå, for jeg synes, de er for små at røre ved endnu. Det bliver spændende, om de spirer frem til foråret.

      • Ole Jespersen siger:

        Hej Frank. Nej desværre ikke endnu. Men i år var der pæne blade, så måske blomstrer de næste år.

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Mette

      Det er gået fint. De kom op i foråret, nærmest som purløg, og er siden visnet ned. Jeg gravede forsigtigt ned omkring et enkelt strå, og der var et fint lille løg. Jeg har ladet dem stå i den ret dybe potte, og så tænker jeg, at de skal plantes om eller ud næste år.

      VH Ole

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Morten
      Nej de har ikke blomstret endnu. Der går nok et år eller to endnu. Så det er en lang proces i forhold til at købe løg. Men der var tydelig udvikling i år. Første år var bladene nærmest som purløg, men i år havde de tydelig tulipanform, dog tynde endnu.

  2. Signe Theil siger:

    Hej
    Kan man så frø direkte i jorden eller skal løgene fremdyrkes i potter?
    Sagen er den at jeg har tulipaner på min mors gravsted og én satte en stor frøkapsel, som jeg har tømt og tørret. Jeg bor i en lejlighed med en lille altan, så jeg har ikke mulighed for at fremdyrke dem hjemme.
    Hilsen Signe

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Signe
      Du kan sagtens så direkte i jorden. Det vil tulipanen jo gøre i naturen. Vær opmærksom på, at de første par år kommer de blot op som tynde purløgslignende stængler.
      Vh Ole

  3. Kirsten Trolle-Hansen siger:

    Hej Signe
    Jeg har haft dem i haven i mange år og gør ikke noget specielt for dem. De selvsår villige og er en fryd at se på!

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Ellen. Jeg tror, jeg lagde 12-14 frø med lidt afstand i hver potte. Det var de lidt store rosenpotter. Ikke alle frø spirede, så det passer nok meget godt.

  4. Anette Mølholm siger:

    Hejsa,
    Jeg har lige fået frø til dem fra Camilla Plum, så nu må jeg bare vente til efteråret før jeg sår, som du har gjort. Jeg havde ikke lige været opmærksom på, at det er sådan en lang proces. Ved du om de kan stå i skygge?
    Vh Anette

    • Ole Jespersen siger:

      Hej Anette. Ja det varer nogen tid fra frø til løg og blomster. Men vi synes, det er meget sjovt. De kan godt stå i skygge, men har det bedre i halvskygge til sol.

  5. Ulla Kaae siger:

    Jeg har frø fra vintertulipaner. Skal de sås på samme tid som sommertulipaner? Og så ‘bare’ vente på et levedygtigt løg, der så kan sættes ud i haven?
    Venligst
    Ulla Kaae

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *